De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom Popcorn Time illegaal is

Redactie
24 april 2015, 19:10
5 min leestijd
Waarom Popcorn Time illegaal is

Het gebruik van streamingdienst Popcorn Time, waarmee je de nieuwste films en series kunt bekijken, is verboden in Nederland.  Maar waarom is Popcorn Time illegaal? Android Planet legt het uit.

Lees verder na de advertentie.

Meer dan een miljoen  mensen in Nederland gebruiken Popcorn Time, zo blijkt uit cijfers van de videostreamingdienst. Velen weten dat het gebruik ervan illegaal is, maar een grote groep ook niet. “Ik download toch niets met Popcorn Time”, is één van de meest gehoorde antwoorden. Dat is echter een foute aanname. Popcorn Time downloadt en uploadt wel degelijk.

Popcorn Time in het kort

Popcorn Time is een streamingdienst waarmee je gratis de nieuwste films en series kunt streamen, van grote blockbusters tot anime. Klinkt te goed om waar te zijn? Dat is het dus ook een beetje: de software is illegaal. Ondanks dat wordt Popcorn Time door velen gebruikt. De dienst maakt het mogelijk om op basis van torrents tijdens het downloaden en uploaden direct de gekozen content te bekijken. Zo verandert het downloadproces van een torrent eigenlijk in een soort streamingproces.

Popcorn Time

Een andere belangrijke eigenschap van Popcorn Time is de interface van de software. Deze heeft veel weg van het design van Netflix, waarmee de dienst fijn in gebruik is. Je kunt op een hoes van een film of serie klikken om meer informatie over de video te zien, zoals het genre, de speelduur en beschikbare ondertitels. In de meeste gevallen is ook Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Dit is er de afgelopen tijd met Popcorn Time gebeurd

Er zijn twee diensten die de naam Popcorn Time gebruiken. De eerste is te vinden op PopcornTime.io, de ander op Popcorn-Time.se – voorheen bekend als Time4Popcorn. Bij Android Planet spreken we over laatstgenoemde. Zij zijn de partij die de meeste ontwikkeling doormaken en met de meeste innovatieve features komen.

Popcorn Time

Zo biedt Popcorn Time een vpn-dienst waarmee gebruikers hun internetconnectie kunnen anonimiseren, hebben ze een installer voor niet-gejailbreakte-iPhones uitgebracht en werken ze aan een technologie waarmee de dienst niet meer afhankelijk is van één server. Zo zouden updates voor de software door één Popcorn Time-gebruiker (de admin) kunnen worden geüpload, waarna de update zich via peer2peer (gebruiker tot gebruiker) verspreidt in plaats van via een algemene server.

Waarom is Popcorn Time illegaal?

Popcorn Time werkt met torrents. Het programma indexeert torrentbestanden van films en series die op grote websites, zoals The Pirate bay en KickAssTorrents, te vinden zijn. Stel: je gaat naar The Pirate Bay en zoekt naar een torrent voor een recente film. Popcorn Time doet dat ook, alleen toont al die content in een mooie interface. De software van Popcorn Time is eigenlijk een soort torrentdownloadprogramma waarmee je tijdens het downloaden en uploaden van torrents de film of serie al kunt bekijken.

PopcornTime.io Android-app

In Nederland is zowel downloaden uit illegale bron als uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal verboden. Omdat Popcorn Time torrents gebruikt, wordt er gedownload uit illegale bron. Websites als The Pirate Bay en KickAssTorrents zijn immers illegale bronnen om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verkrijgen.

In tegenstelling tot wat er soms wordt gedacht, downloadt Popcorn Time de films en series die je te zien krijgt. Streaming is namelijk een vorm van downloaden, alleen wordt het bestand bij streaming tijdelijk lokaal opgeslagen en daarna weer verwijderd. Ondanks dat wordt er wel gedownload bij streaming: je haalt data binnen. Ook upload je met Popcorn Time, want tijdens het streamen van een film of serie upload je de  data die je hebt ontvangen weer naar anderen.

Daarmee is Popcorn Time dus op twee manieren illegaal: je downloadt uit illegaal bron en uploadt auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat wil echter niet zeggen dat je als Popcorn Time-gebruiker ook wordt aangepakt in Nederland. Brein en andere copyrightwaakhonden geven aan dat ze de illegale aanbieders van auteursrechtelijk beschermd materiaal in hun vizier hebben, en individuele gebruikers voorlopig met rust laten. Het gebruik van de software is echter nooit  zonder risico’s.

Legale alternatieven voor Popcorn Time

Popcorn Time is zo populair omdat het alle nieuwe films en series in een fraaie interface aanbiedt, met snelle software en handige apps die samenwerken met de Chromecast. Veel andere legale diensten hebben vaak niet het brede aanbod van Popcorn Time, maar je stimuleert de entertainmentindustrie er wel mee. Daarom raden wij aan om, indien je Popcorn Time gebruikt, ook een abonnement op een legale dienst te overwegen.

1. Netflix (8,99 euro per maand)

netflix

Netflix is onze favoriet, mede door het brede aanbod van films, series en documentaires. Daarnaast biedt Netflix veel eigen series aan, die een genot zijn om te kijken. Denk aan Daredevil, House of Cards of Better Call Saul. De app en website van Netflix zijn herkenbaar voor Popcorn Time-gebruikers, waarbij met name de Android-app uitstekend werkt in combinatie met de Chromecast of via de website. Je streamt bij de dienst video’s vanaf de servers van Netflix. Zo kun je via de Netflix-app met een 4G-verbinding prima een aflevering van een serie in de trein kijken. Let alleen wel even op je dataverbruik.

Download Netflix in Google Play (gratis)

2. HBO Go (15,50 euro per maand)

hbo-go-icon

HBO GO is de online streamingservice van HBO. Hier vind je bijvoorbeeld series als True Detective, Girls, Game of Thrones en Boardwalk Empire, die niet op Netflix of een andere dienst te vinden zijn. De app ondersteunt de Chromecast en biedt naar series ook een reeks films aan. HBO Go is gratis voor degenen die een abonnement op HBO hebben – deze is veelal via de tv-aanbieder te bestellen. Vervolgens kun je met je HBO-account bij de app inloggen.

Download HBO Go  in Google Play (gratis)

3. Videoland (10 euro per maand)

videoland android

Videoland is een bekende naam in Nederland, mede door zijn geschiedenis als verhuurbedrijf van videobanden.  Je kunt onbeperkt films en series kijken, al moet je voor veel (nieuwe) films een extra bedrag betalen, dat bovenop de abonnementskosten komt. Zo kun je een nieuwe film huren voor 2,99 euro voor de sd-versie en 7,99 euro voor de hd-versie.  Het is maandelijks mogelijk om de dienst  op te zeggen en tot vier personen kunnen een profiel aanmaken; handig dus als je jouw abonnement wilt delen met familieleden of vrienden.  Je kunt Videoland ook een maand uitproberen voor het symbolische bedrag van 1 cent, om er zo achter te komen of het aanbod films en series je aanspreekt.

Download  Videoland  in Google Play (gratis)

Laatste nieuws over Popcorn Time

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu