Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Popcorn Time gaat gebruikers anonimiseren met Tor-achtig netwerk

Redactie
6 februari 2015, 12:29
3 min leestijd
Popcorn Time gaat gebruikers anonimiseren met Tor-achtig netwerk

Popcorn Time werkt aan een anoniem “Tor-achtig netwerk” waardoor gebruikers automatisch worden geanonimiseerd zodra ze de illegale software gebruiken om films en series te streamen.

Lees verder na de advertentie.

Dat vertelt een woordvoerder van Popcorn-Time.se, één van de twee populairste Popcorn Time-versies, tegenover Android Planet. Popcorn Time zegt “constant” aangevallen te worden door auteursrechtenorganisaties als Brein, en gaat twee belangrijke vernieuwingen introduceren  om  zichzelf en zijn gebruikers te ‘beschermen’.

Serveronafhankelijkheid

De eerste vernieuwing  is Popcorn Time’s onafhankelijkheid van servers.  “We gaan  alle informatie die de  software  gebruikt, zoals het  verkrijgen van lijsten films en ondertitels, ook via peer-to-peer delen. Daarnaast worden de softwareupdates voortaan via peer-to-peer verspreid, waardoor we geen servers meer nodig hebben. Elke gebruiker vormt dan een server waar anderen van kunnen downloaden”, zo meldt de zegsman.

“Als de server waar Popcorn Time wordt gehost in beslag wordt genomen, kunnen we via het peer-to-peer-netwerk updates verspreiden en de software blijven updaten. We zijn bijna klaar met deze ontwikkeling en hopen het snel uit te kunnen rollen.”

Popcorn Time netwerk wordt geanonimiseerd

PopcornTime.io Android-app

Een andere belangrijke vernieuwing binnen Popcorn Time wordt het netwerk. Om gebruikers anonimiteit te bieden, maakt Popcorn Time het mogelijk om een vpn te gebruiken. Deze werkt echter veelal niet. “We zijn te populair, waardoor onze vpn-provider Kebrum niet altijd kan voldoen aan de vraag. Daarom denken  we na  over andere manieren om gebruikers te anonimiseren”, laat Popcorn Time weten.

“Op dit moment werken we aan een integratie van het I2P-project”, aldus de woordvoerder. I2P, dat staat voor Invisible Internet Project, is een opensource gedecentraliseerd peer-to-peer-netwerk dat zich richt op anonieme data-uitwisseling. I2P is gebaseerd op het Tor-netwerk, waarbij datapakketten worden versleuteld en via verschillende nodes, de Popcorn Time-gebruikers, worden verstuurd. I2P wordt op dit moment al in de torrentwereld gebruikt, onder andere door torrentsoftware Vuze.

Bij het huidige gebruik van Popcorn Time  kan het eindpunt (de uploader) zien wat jij downloadt, en ben je niet anoniem. Bij  I2P wordt de verzender voor het eindpunt verborgen, omdat een pakket meerdere keren wordt versleuteld. Elke keer dat het datapakket langs een node gaat, wordt het ontsleuteld. Dit gebeurt enkele keren totdat de herkomst van het pakket niet meer zichtbaar is. Hierdoor weet de ontvanger, ofwel de uploader, niet naar wie het bestand wordt geüpload. Bij de nieuwe Popcorn Time wordt iedereen een uploader, een node en  een downloader tegelijkertijd.

Data wordt versleuteld en is niet meer te herleiden naar  de downloader

“We hopen dat het I2P-project volwassen genoeg is om te integreren in Popcorn Time. Het is een briljant project dat het mogelijk maakt om geanonimiseerde interne connecties tussen gebruikers  op  te zetten  terwijl ze torrents streamen.” Omdat data bij I2P via verschillende nodes loopt, kan  de streamingkwaliteit worden beïnvloed. “Op dit moment onderzoeken we wat voor effect  I2P op de upload- en downloadsnelheden binnen zo’n groot netwerk heeft, en hoe we de dataoverdracht  kunnen optimaliseren voor gebruik met Popcorn Time.”

Wanneer?

Het is vooralsnog niet bekend wanneer het nieuwe Popcorn Time-netwerk beschikbaar komt. De woordvoerder laat weten dat het team er druk mee bezig is, maar dat de technologie zowel intern als extern flink nog flink getest moet worden.  Het verspreiden van benodigde data en updates via het peer-to-peer-netwerk in plaats van servers, wordt wel binnenkort in Popcorn Time verwacht.

Laatste nieuws over Popcorn Time

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu