De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Preview: NU 3.0 voor Android

Redactie
8 september 2011, 17:08
3 min leestijd
Preview: NU 3.0 voor Android
Preview: NU 3.0 voor Android

Een van de bekendste Nederlandse apps is ongetwijfeld NU. Hoewel de meeste bezoekers nog altijd de nieuwswebsite op de desktop bezoeken, beginnen de mobiele apps steeds belangrijker te worden voor het bedrijf. Naast apps voor de Android, iPhone en iPad worden er ook applicaties uitgebracht voor BlackBerry en Windows Phone. In totaal hebben ruim 1,5 miljoen gebruikers een NU-app op hun mobiele apparaten staan, waarvan bijna 1 miljoen mensen deze app dagelijks opstarten. Inmiddels staat versie 3 van de Android-app klaar om over enkele weken te worden uitgebracht, en Androidplanet heeft deze uitgebreid getest.

Het eerste wat opvalt als je de app opent is dat het design iets meer minimalistisch is. Het NU-logo is verkleind en de datum is weggehaald. Om nieuwe artikelen binnen te halen druk je op de knop verversen in de action bar. Het scherm omlaagtrekken om nieuwe updates binnen te halen is niet meer mogelijk. Als je ververst zie je de artikelen even opspringen als het ware, zodat je ziet dat ze ook daadwerkelijk zijn vernieuwd. De balk met weer, file-informatie, aandelenkoersen en live-standen is hetzelfde gebleven, alleen is het uiterlijk van balk ietwat aangepast en zien de icoontjes er nu een stukje frisser uit.

Lees verder na de advertentie.

Druk je op een artikel dan lijkt deze ook wat vlugger te laden. Volgens ontwikkelaar Peperzaken komt dit omdat de aanlevertijd van de artikelen aanzienlijk verminderd is de afgelopen drie jaar. Zo is deze minder data-intensief. Ook worden foto’s nu tijdelijk lokaal opgeslagen, zodat ze niet steeds opnieuw gedownload hoeven te worden. Wel valt op dat als een artikel voor de eerste keer wordt binnengehaald het soms wat langer duurt voordat alle foto’s binnen zijn.

Een hele fijne toevoeging is dat je nu in een artikel naar een volgend artikel kunt swipen door naar links of rechts te vegen. Rechtsboven is nu een knop te delen om snel een nieuwsartikel te delen via Twitter, Facebook of Hyves. Als je op Andere app klikt in het lijstje delen, vind je meer opties om artikelen te delen. Onderaan de artikelen is nu een NUjij-knop toegevoegd zodat je ook op artikelen kunt reageren.

Aan de app is ook een mediabar toegevoegd met Beste Foto’s, Top 10 en de TV Gids. Deze mediabar komt pas na de eerste twee categorieen en lijkt ietwat vreemd geplaatst. Deze zou wellicht beter op zijn plaats zijn helemaal aan de onderkant. Bij de Beste Foto’s kun je ook vegen zoals bij de artikelen. Vooral de Top 10 is een handige toevoeging, en geeft meer informatie dan de Top 5 op de desktopversie van de NU-website.

In het algemeen zijn de wijzingen aan de NU-app positief, maar er staan nog enkele zaken open waar ontwikkelaar Peperzaken in de volgende versies mee aan de slag gaat. Dit is onder meer de toevoeging van notificaties, lokaal weer, NUjournaal en een betere widget. Kennelijk bevalt de huidige widget zo slecht en werkt deze niet op alle apparaten naar behoren dat deze maar compleet is weggelaten in deze nieuwe versie. Ook is de Android-app nog niet geoptimaliseerd voor tablets, hoewel deze daar wel op werkt. Dit is echter een uitgerekte telefoonversie, en deze komt niet in de buurt van de iPad-app van NU.

Binnen enkele weken zal de versie 3.0 van de NU-app te downloaden zijn in de Android Market. Tot die tijd kun je natuurlijk ook altijd de huidige versie van de nieuws-applicatie downloaden. Als de update klaarstaat zie je vanzelf een melding op je telefoon verschijnen.

Downloaden via Android Market: NU (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu