Preview: NUkaart voor Android zet nieuws op de kaart

Redactie
23 maart 2009, 14:57
2 min leestijd
Preview: NUkaart voor Android zet nieuws op de kaart
nukaart

NU.nl heeft een tijd geleden NUkaart gelanceerd, een dienst waarbij je nieuwtjes op de kaart kunt bekijken. Ook bij het weerbericht, misdaart, buurtnieuws en files kun je op die manier snel zien of er bij jou in de buurt iets te melden valt. Tijdens de Android-developerswedstrijd van afgelopen januari won Max.nl een prijs met deze Android-variant van NUkaart. Die is met wat vertraging nu daadwerkelijk in Android Market aangeland. Het leuke is dat je bij inschakelen van de Buienradar tijdens het bekijken van de kaart meteen de regenwolken voorbij ziet trekken: erg mooi gedaan!

Natuurlijk hebben we deze nieuwe Nederlandse Android-applicatie meteen even geïnstalleerd. Je kunt NUkaart zowel in portret- als in landschapsweergave gebruiken. Onderin het scherm zie je een verschuifbare balk, waarmee je de verschillende nieuwsbronnen kunt aan- en uitzetten. Dat is op een mooie manier gedaan: je hoeft niet naar de instellingen, maar kunt door het aantikken van het icoontje de nieuwsbronnen in- en uitschakelen. Er zijn zeven aanwezig: NU.nl, Nufoto, NUjij, Misdaadkaart, Buurtlink, Files en Buienradar. Heb je Buienradar ingeschakeld, dan zie je de buien voorbijtrekken en krijg je onderin het scherm ook een voortgangsbalk te zien, die aangeeft op welk tijdstip de getoonde situatie geldig was. Buienradar voorspelt ook zo’n 1,5 uur vooruit.

Lees verder na de advertentie.

Schakel je bepaalde nieuwsbronnen aan of uit, dan wordt de kaart binnen een seconde of drie, vier aangepast. Het menu bevat drie knoppen: Mijn positie, Instellingen en Over NUkaart. Met Mijn positie kun je snel inzoomen naar je eigen positie en daarbij zie je (zoals op het screenshot) ook meteen of je middenin een bui zit. De instellingen zijn nog beperkt: je kunt alleen het update-interval aangeven, dus hoe vaak de kaart moet worden bijgewerkt. Hier is keuze uit vier opties: niet automatisch bijwerken, elke minuut, 5 of 15 minuten. Standaard staat het updaten van de kaart uitgeschakeld.

NUkaart is te vinden in Android Market via de zoekfunctie. Zodra we een QR-code hebben zullen we die hier nog toevoegen.

Categorie: Apps
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's