De prijs van de Huawei P30 en P30 Pro zakt dit jaar veel sneller dan bij voorgaande modellen, zo blijkt uit onderzoek van Android Planet. De prijsdaling lijkt deels samen te vallen met de sancties tegen het bedrijf.
Prijsdaling Huawei P30 ongekend hard
De Huawei P30 Pro verscheen begin april in Nederland met een adviesprijs van 999 euro, maar is inmiddels al voor 739 euro te vinden bij enkele winkels. Eerder deze maand kon je smartphone zelfs tijdelijk voor slechts 689 euro aanschaffen. Dat is een prijsdaling van ruim 31 procent in drie maanden tijd, ongekend voor een vlaggenschip van Huawei.
In dezelfde periode daalde de prijs van de Huawei P30 ook stevig. Dat toestel werd geĂŻntroduceerd met een adviesprijs van 749 euro, maar is inmiddels al voor 529 euro te koop. Ook dat is een prijsdaling van ongeveer 31 procent.
Daling bij eerdere Huawei-smartphones minder hard
Bij eerdere Huawei-smartphones begon de prijs ook snel na de release te dalen, maar minder heftig dan bij de nieuwste generatie toestellen. Zo zakte de prijs van de Huawei P20 Pro na drie maanden met zo’n 150 euro, of 16 procent. In 2017 daalde de prijs van de Huawei P10 Plus slechts 13 procent in vier maanden.
Bovenstaande grafiek toont de adviesprijs van de Huawei P-reeks in de maanden na hun release. Daarvoor baseren we ons op de laagste prijs voor deze smartphones die in de prijsvergelijker van Android Planet te vinden is. Het gaat om nieuwe toestellen die los worden verkocht. Refurbished modellen en smartphones in combinatie met een abonnement zijn dus uitgesloten.
Huawei zelf hanteert nog altijd een adviesprijs van 999 euro voor de P30 Pro, en zegt beperkte invloed te hebben op de prijs van zijn toestellen bij andere webwinkels. De lagere adviesprijs suggereert echter dat die webwinkels reden zien om de prijs scherp te verlagen.
Waarom daalt de prijs van de Huawei P30?
De voornaamste oorzaak zijn waarschijnlijk de sancties die de Amerikaanse overheid op 19 mei tegen Huawei aangekondigde. President Trump betichtte het bedrijf van spionage namens de Chinese overheid en verbood Amerikaanse bedrijven zaken te doen met Huawei. Bedrijven als Google, Intel en Qualcomm mochten daardoor geen contact meer hebben met Huawei.
Voor consumenten ontstond direct veel onduidelijkheid over de updates voor hun Huawei-smartphones. Zonder Google zou het voor Huawei namelijk een stuk moeilijker zijn updates te verstrekken. Voor elke grote Android-update is een licentie van Google vereist, maar daarvoor moet Huawei wel met het bedrijf om de tafel kunnen. Is contact verboden, dan zijn licenties ook niet mogelijk. Zonder licentie mogen Google-apps, zoals Chrome en de Play Store, niet meegeleverd worden op toekomstige Huawei-smartphones.
→ Meer weten? Lees ook de meestgestelde vragen over de Huawei-situatie
Deze week maakte de Amerikaanse regering bekend de maatregelen tegen Huawei te verzachten. Amerikaanse bedrijven mogen weer zaken doen met Huawei, zolang het maar geen bedreiging vormt voor de staatsveiligheid. De verwachting is dat Huawei en Google dus weer kunnen samenwerken. De fabrikant zegt inmiddels een Android Q-update in ontwikkeling te hebben voor een groot aantal toestellen, en gaat ook door met het maandelijks uitrollen van beveiligingsupdates.
Google Trends: interesse in Huawei P30 daalt
Toch zal het nog wel even duren voordat Huawei het consumentenvertrouwen weet terug te winnen. De lagere prijzen suggereren dat de verkopen flink tegenvallen, iets wat wordt ondersteund door zoekdata. Direct nadat de sancties werden aangekondigd, daalde de populariteit van Huawei-toestellen fors. Dat is onder andere terug te zien in Google Trends, dat inzicht biedt in hoeveel Nederlanders op bepaalde termen zoeken.
Uit de cijfers van Google Trends blijkt dat het aantal zoekopdrachten naar de Huawei P30 en P30 Pro met zo’n 40 tot 50 procent daalde in de maand mei. In de maand juni bleef de interesse ongeveer op hetzelfde niveau, terwijl de Samsung S10 in die maand juist in populariteit groeide.
De daling in interesse lijkt redelijk gelijk te lopen met de lagere prijs. Zowel de Huawei P30 Pro als P30 werden zo’n honderd euro goedkoper in de weken na het nieuws. Inmiddels lijkt de prijs weer wat minder hard te zakken.
Huawei’s vlaggenschepen zakken zelfs iets sneller in prijs dan Samsung. Onlangs schreven we nog over de opvallende prijsdaling van de Galaxy S10. Dat toestel is in vier maanden gezakt van 899 euro naar zo’n 650 euro, een daling van ongeveer 28 procent. De Huawei P30 Pro verscheen een maand later, had een hogere adviesprijs van 999 euro, maar kost inmiddels vrijwel evenveel.
P30 Pro: krachtig toestel met indrukwekkende camera
Voor consumenten is de prijsdaling goed nieuws, zeker nu het lijkt alsof de sancties tegen Huawei deels geschrapt gaan worden. In onze Huawei P30 Pro review, geschreven voor de sancties aangekondigd werden, waren we zeer te spreken over het toestel. Huawei’s vlaggenschip heeft een periscopische zoomlens, een vingerafdrukscanner in het scherm en vlotte hardware.
“De Huawei P30 Pro doet heel veel goed en erg weinig fout. De camera behoort zonder twijfel tot de beste van het moment, het toestel is lekker vlot in gebruik en de accuduur uitstekend. Ook het hele snelle opladen vinden we een groot pluspunt en de optische vingerafdrukscanner presteert verrassend goed,” zo schreef Wouter in zijn P30 Pro review.
Lees meer nieuws over Huawei
- Cyber Monday 2023: Google Pixel 8, Samsung S23 en meer met hoge korting (gesponsord) (21-11)
- Smartwatch kopen met Cyber Monday: hier vind je de beste deals (17-11)
- ‘Deze oude Huawei-smartphones krijgen update naar HarmonyOS’ (6-11)
- Huawei waarschuwt: Google-app is malware, maar hoe zit dat? – update (31-10)
- Huawei Watch GT 4 review: plussen en minnen op een rij (17-10)