Bliep. Tring. Bliep. Bliep. Tring. Bliep. Dat was het geluid dat mijn smartphone de gehele dag maakte. Sinds Android 5.0 Lollipop ben ik de baas over mijn notificaties, en het heeft mijn leven verbeterd.
Lees verder na de advertentie.
Mijn Nexus maakte altijd heel veel geluid. Meldingen van nieuwe e-mails, inkomende oproepen, berichtjes uit een WhatsApp-groep, Facebook Messenger-bliepjes, een Slack-notificatie en vervolgens weer een nieuwe e-mail. Het ging de gehele dag door. Eén van de oplossingen was om mijn smartphone op trilmodus te zetten. Gevolg: ik wist niet welke trilling welke notificatie was, waardoor ik constant nog mijn smartphone pakte. Het ding op stil zetten werkte niet, want inkomende oproepjes en Slack-berichten zijn te belangrijk om te missen.
Prioriteitsmodus Lollipop
En toen kwam Android 5.0 Lollipop: de redder in nood. Met zijn prioriteitsmodus ben ik eindelijk de baas over mijn eigen notificaties. De functie heb ik ingesteld zodat ik alleen door inkomende oproepen en Slack-meldingen wordt gestoord. Als ik ‘m op trillen zet, weet ik precies wat wat is; één trilling is Slack, twee trillingen (of meer) is iemand die mij belt. Sindsdien heb ik eigenlijk altijd de prioriteitsmodus ingeschakeld, en word ik niet meer constant gestoord door alle meldingen die je gedurende de dag ontvangt.
Toch was niet alles met Android 5.0 Lollipop koek en ei. De stille modus liet namelijk geen alarmen klinken. En waar stel je juist een alarm voor in? Om gestoord te worden, zodat je iets niet vergeet. Idioot van Google dat ze dan juist bij de stille modus, die mensen gebruiken als ze gaan slapen, ervoor zorgen dat alarmen het niet doen. Gelukkig werd dat probleem opgelost met Android 5.1, waarbij gebruikers de mogelijkheid hebben om een specifieke modus tot het eerstvolgende alarm te activeren.

Met de Developer Preview van Android M, die is enkele weken draai, is de prioriteitsmodus opnieuw verbeterd. In de nieuwe Android-versie kun je de modi via het snelle-instellingenpaneel aanpassen (heel fijn!), is er een modus die ‘alleen alarmen’ heet – en dus enkel alarmen laat klinken -, en een ‘totale stilte’-modus. Als je die inschakelt, maakt niets je meer wakker. Die gebruik ik na een avondje stappen.