De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Google wil nog dit jaar wachtwoorden de nek omdraaien

Erwin Vogelaar
23 mei 2016, 21:10
2 min leestijd

Wachtwoorden zijn ouderwets. Project Abacus van Google wil daar wat aan doen en dit jaar worden er hele grote stappen gezet om dat voor elkaar te krijgen.

Lees verder na de advertentie.

Dit is Project Abacus

Google onthulde vorig jaar tijdens Google I/O Project Abacus. Het is een nieuwe manier om wachtwoorden uit de wereld te helpen. Wachtwoorden zijn namelijk onhandig en ouderwets. Ook al zijn er nu verschillende wachtwoordmanagers waardoor je nog maar een enkel wachtwoord hoeft te onthouden, is het voor velen alsnog teveel gedoe. Volgende maand wordt er een grote test gehouden voor Project Abacus in de praktijk en eind dit jaar moet de technologie al bij ontwikkelaars liggen. Maar wat houdt het project precies in?

project abacus

Het idee van Project Abacus is dat er een serie aan signalen gecombineerd wordt om een betrouwbaar identificatiesysteem te creëren. Denk bij deze signalen aan hoe je typt of loopt, je huidige locatie, je stem, je hoofd en meer. De combinatie van deze signalen zorgt voor een ‘Trust Score’. Heeft je toestel genoeg informatie om je identiteit vast te stellen, dan kun je vrij acties ondernemen. Google gebruikt al een simpele vorm van deze technologie voor Android met Smart Lock, waarbij je toestel vrij ontgrendeld kan worden als er een bepaald bluetooth-apparaat aangesloten is of als je gezicht herkend wordt.

Lees ook: Zo ga je veilig om met je wachtwoorden op Android

Volgende maand  start Google een test bij enkele grote banken die gebruik gaan maken van de Trust-api. Als deze test goed gaat, dan kan elke Android-ontwikkelaar er nog voor het einde van dit jaar mee aan de slag. Betekent dit het einde van het wachtwoord? In ieder geval hoeven we in 2017 veel minder informatie te onthouden. Tot die tijd is het sowieso verstandig om veilig met je wachtwoorden om te gaan.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Techcrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's