Google lanceert modulaire smartphone Project Ara dit jaar in Puerto Rico

Redactie
14 januari 2015, 22:17
3 min leestijd
Google lanceert modulaire smartphone Project Ara dit jaar in Puerto Rico

Google heeft woensdag bekendgemaakt dat de Project Ara pilot later dit jaar van start gaat in het Latijns-Amerikaanse land Puerto Rico.

Lees verder na de advertentie.

Dat kondigt Google aan op de tweede Ara Developers Conference, waar het bedrijf met pers en publiek de huidige stand van zaken omtrent Project Ara deelt. Het bedrijf verwacht in 2016 een consumentenversie op de markt uit te brengen. Eerst wil Google de modulaire smartphone uitgebreid testen in het tweede kwartaal van 2015.

Dit is Project Ara

Project Ara is een project  van Google  om  de consument zijn smartphone zelf aan te laten passen. Consumenten krijgen een basis, het endoskelet, en kunnen kiezen uit een aantal modules, uit verschillende categorieën, om zo de hardwareconfiguratie grotendeels zelf samen te stellen.  Dat hoeven niet uitsluitend typische mobiele telefoononderdelen te zijn. Je zou bijvoorbeeld ook een bloedzuurstofmeter kunnen implementeren.

projectara-kl

Google wil met de Project Ara pilot kijken hoe de consument reageert op het toestel. Het bedrijf wil weten wat voor idee mensen erbij hebben, wat Google nog kan verbeteren en gaan bepalen welk prijskaartje het aan de smartphone gaat hangen. Momenteel bevindt het project zich in de tweede ontwikkelfase.

De Project Ara pilot: waarom in Puerto Rico?

Google koos voor Puerto Rico om een aantal redenen. Het bedrijf vindt de mobiele telefoonmarkt heel gevarieerd: een groot gedeelte van het land heeft nog een  ouderwetse mobiele telefoon, en consumenten maken gebruik van  lokale Puerto Ricaanse én Noord-Amerikaanse netwerken.

Daarnaast gaan de verkopen van low-end en high-end smartphones bijna gelijk op in het land. Bovendien leeft Puerto Rico de richtlijnen van de FCC na, dus hoeft Google achteraf ook niets na de onderzoeksperiode recht te zetten. De FCC is het Amerikaanse overheidsorgaan dat de verantwoordelijkheid draagt over alle regelgeving met betrekking tot telecommunicatie.

Vsenn

Google lanceert de Project Ara pilot pas wanneer de derde fase van het ontwikkelproces is afgerond. Momenteel bevindt Project Ara zich in de tweede fase en heeft het toestel net toegang tot bijvoorbeeld een 3g-verbinding, maar hapert de software nog flink, worden niet alle hardwaremodules ondersteund en verbruikt de hardware nog te veel energie. Na fase drie moet de modulaire smartphone onder andere zijn voorzien van 4g en een aangepaste versie van Android 5.0 Lollipop.

Nieuwe modules kopen tijdens de Project Ara pilot

Google is voornemens speciale bussen te parkeren op de straten van Puerto Rico, waar gebruikers van de smartphone nieuwe onderdelen kunnen kopen en geïnteresseerden een Project Ara device kunnen aanschaffen. Wanneer de pilot eenmaal van start gaat, zullen er twintig tot dertig modules voor de smartphone beschikbaar zijn, verdeeld over verschillende categorieën. Verwacht wordt dat je later de onderdelen ook uit Google Play haalt.

project-ara-bus

Met die modules kun je de smartphone de hardware meegeven die jij belangrijk vindt. Wil je een high-end camera? Of besteed je liever geld aan meer werkgeheugen? Dan koop je die module los en klik je hem vast aan de achterkant van het skelet. Die achterkant is magnetisch, zodat de onderdelen er niet zomaar van af vallen wanneer ze niet goed vastgeklikt zitten.

De zoekmachinegigant heeft zelf een prototype gebouwd. Dat toestel, genaamd Spiral 2, heeft onder meer een 720p-scherm, Nvidia Tegra K1-chip en een 5 megapixel-camera aan boord. Wanneer de pilot van start gaat, wil Google de Spiral 3 uitbrengen. Het gaat hier dan om het endoskelet, aangezien je dus zelf vorm kan geven aan de hardware die het apparaat meekrijgt.

Het endoskelet bestaat uit een scherm en een processor. Uit de video die tijdens de presentatie te zien was, is op te maken dat het scherm vervangbaar wanneer deze stuk gaat. Dat betekent dat het display ook als losse module verkocht gaat worden. Wat de verschillen tussen de schermen zullen zijn, is nog niet bekend. De processor kan nu helaas niet vervangen worden.

Laatste Project Ara-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu