Project Bloks van Google leert kinderen programmeren

Erwin Vogelaar
27 juni 2016, 19:23
2 min leestijd
Project Bloks van Google leert kinderen programmeren

Google heeft Project Bloks onthuld, een open platform voor ontwikkelaars om middelen te maken die kinderen op een fysieke en speelse manier leren programmeren.

Lees verder na de advertentie.

Project Bloks

Het zal niet lang meer duren tot op elke school naast Engels en wiskunde ook de basis van programmeren tot het vakkenpakket hoort. Om het programmeren inzichtelijk te maken voor kinderen, start Google met Project Bloks. Het is een open platform dat ontwikkelaars, designers en onderzoekers helpt om een tastbare programmeerervaring voor kinderen vanaf vijf jaar te creëren. Door het programmeren van het scherm weg te halen en fysiek te maken, leren kinderen te denken als een programmeur en deze kennis toe te passen als het op echt programmeren aankomt.

Project Bloks is een modulair systeem van kleine hardwareblokjes die aan elkaar gezet kunnen worden om allerlei dingen te bereiken. Het gaat hier om een Brain Board, dat zorgt voor de stroom en verbinding via wifi en bluetooth. Daarnaast zijn er Pucks, kleine onderdelen met verschillende vormen die instructies kunnen uitvoeren, zoals aan- of uitgaan, naar links of rechts gaan, springen of muziek afspelen. Deze Pucks worden op Base Boards geplaatst, zodat de instructies via een capacitieve sensor geregistreerd worden. De Base Boards kunnen weer aan elkaar vastgemaakt worden.

Door een open platform te bieden stelt Google de technische belemmering weg te halen voor ontwikkelaars en ontwerpers, zodat ze vrij nieuwe manieren kunnen verzinnen om kinderen als een programmeur te laten denken.

Mogelijkheden

Onder de mogelijkheden van Project Bloks noemt Google een systeem waarmee het licht automatisch aan gaat als de temperatuur onder een bepaalde grens gaat, een muziekmaker of een machine om instructies naar speelgoed te sturen. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk. Op dit moment is Project Bloks nog in de onderzoeksfase en dat onderzoek gaat komende zomer nog door.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu