Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Project Mainline uitgelegd: zo zorgt Google voor snellere Android-updates

Thomas Haenen
8 mei 2019, 12:12
3 min leestijd
Project Mainline uitgelegd: zo zorgt Google voor snellere Android-updates

Updates zijn al jaren de achilleshiel van Android. Met Project Mainline in Android 10.0 (Q) zet Google nieuwe stappen om het proces achter beveiligingsupdates te vergemakkelijken. Dit is wat je kunt verwachten.

Lees verder na de advertentie.

1. Wat is Project Mainline?

Vanaf Android 10 (Q) worden (sommige) systeem- en beveiligingsupdates via de Play Store uitgerold. Dat is onderdeel van een nieuw initiatief dat Google ‘Project Mainline’ noemt. Het bedrijf wil bugfixes en updates sneller uitrollen en daarbij minder afhankelijk zijn van fabrikanten. Veel updates kunnen binnenkort zonder tussenkomst van de fabrikant via de Play Store worden uitgerold.

Google omschrijft het nieuwe proces als ‘modulaire beveiligingsupdates’. Het bedrijf heeft veertien modules gemaakt die het onafhankelijk van elkaar kan updaten, op dezelfde wijze waarop nu apps worden bijgewerkt. Zo is er bijvoorbeeld één module voor het afspelen van mediabestanden, en eentje voor het tonen van de juiste datum en tijd.

2. Wat zijn de voordelen van Mainline-updates?

Google brengt nu al maandelijkse beveiligingsupdates uit, maar die moeten fabrikanten nog wel aanpassen voor elk toestel. Daardoor kan het weken of zelfs maanden duren voordat een update veel smartphones bereikt. Veel goedkopere toestellen worden namelijk slechts één keer per kwartaal of minder bijgewerkt. Dat is verre van ideaal: als Google een kritiek lek in Android ontdekt, moet dat zo snel mogelijk op zoveel mogelijk apparaten aangepakt kunnen worden.

Met Mainline neemt Google voor een groot deel zelf de teugels in handen. Ontdekt het bedrijf een bug in één van de twaalf modules, dan kan het zelf een update uitrollen naar alle smartphones met Mainline-ondersteuning. Een bugfix die eerder misschien maanden nodig had om de meeste gebruikers te bereiken, staat straks binnen 24 uur op tientallen miljoenen smartphones.

Android beveiligingsupdate

Een bijkomend voordeel is dat je je smartphone niet opnieuw hoeft op te starten na het installeren van een update. Omdat de Project Mainline-modules op dezelfde wijze werken als apps, kan Google ze op de achtergrond bijwerken, zonder dat je het toestel moet herstarten.

3. Werken Mainline-updates straks op elke Android-smartphone?

Pas in de loop van 2020 gaan we profiteren van deze verbeteringen. De updates werken namelijk alleen op smartphones die al bij hun release van Android Q zijn voorzien. Google brengt de definitieve versie daarvan pas in augustus of september uit. Vervolgens duurt het doorgaans enkele maanden voor er smartphones met de nieuwste software verschijnen.

Heb je nu een smartphone met Android Pie of Oreo, dan zul je beveiligingsupdates dus op de ‘oude wijze’ blijven ontvangen. Zelfs als je telefoon later dit jaar of begin volgend jaar wordt bijgewerkt naar Android Q, profiteer je niet van deze verbeteringen. Volgens Google moet de fabrikant voor de release de hardware van een toestel optimaliseren en aanpassen voor Mainline.

4. Wat gebeurt er met de bestaande Android-beveiligingsupdates?

Ook nadat Android Q verschijnt, gaat Google gewoon door met de uitrol van de bestaande beveiligingsupdates. Toestellen met Android 9.0 (Pie) of ouder moeten immers ook worden bijgewerkt. Bovendien kan Google niet alles updaten via het nieuwe proces: valt een bug buiten de bestaande modules, dan moet het op de ‘oude’ wijze opgelost worden.

Google heeft deze week tal van andere updates gedeeld rondom Android, Google Home en de Google Assistent. Check onze samenvatting van Google I/0 2019 voor een overzicht van de belangrijkste aankondigingen.

Lees meer over Android Q

Bron: 9to5Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu