Project Svelte stroomlijnt Android en dringt fragmentatie terug

Gijs Ettes
12 november 2013, 15:33
3 min leestijd
Project Svelte stroomlijnt Android en dringt fragmentatie terug

De belangrijkste vernieuwing in Android 4.4 (KitKat) bevindt zich onder de oppervlakte en betreft het feit dat het besturingssysteem ook soepel draait op low-end smartphones met slechts 512MB aan werkgeheugen. Waar Project Butter vanaf Android 4.1 (Jelly Bean) ervoor zorgt dat het besturingssysteem veel soepeler loopt dankzij een stabiel aantal frames per seconde, is het bij Android 4.4 Project Svelte dat het besturingssysteem lichter en efficiënter maakt.

Maar wat is Project Svelte precies en hoe draagt het bij aan een soepele gebruikerservaring en tegelijkertijd een einde aan de versnippering van het Android-platform? AndroidPlanet legt het uit.

Lees verder na de advertentie.

Project Svelte: Android 4.4 voor iedereen

Android 4.4 Project Svelte

Een recente versie van Android draaien op een budgettoestel met bijvoorbeeld 512MB aan werkgeheugen is op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Meestal werkt het besturingssysteem naar behoren, maar wie ervan houdt om soepel door menu’s heen te zoeven, deed er voorheen beter aan om een duurder Android-model met betere hardware aan te schaffen.

Het initiatief Project Svelte zorgt er in Android 4.4 voor dat het besturingssysteem zelfs op de goedkoopste nieuwe generatie Android-smartphones en -tablets vlot en probleemloos werkt. Het is niet zo dat alle oudere toestellen opeens kunnen draaien op Android 4.4, maar aankomende budgettoestellen naar verwachting wel.

Project Svelte: hoe werkt het?

Project Svelte is de directe opvolger van Project Butter en waarschijnlijk niet iets waar veel doorsnee Android-gebruikers ooit van hebben gehoord. Het project omvat een aantal aanpassingen die bijvoorbeeld overbodige achtergrondservices weghalen en Google Apps, waaronder YouTube en Chrome, een stuk efficiënter maken. Deze apps zijn even functioneel als altijd, maar een stuk minder hongerig naar werkgeheugen. Processen op de achtergrond worden op hun beurt in de juiste volgorde gestart in plaats van allemaal tegelijk, zodat vertragingen in het systeem worden voorkomen. Op die manier zorgt Project Svelte dat het Android-besturingssysteem gestroomlijnder is dan voorheen.

Ontwikkelaars en fabrikanten worden dankzij Project Svelte voorzien van een set instructies om de mogelijkheden van Android 4.4 optimaal te benutten. Zo hebben ze toegang tot nieuwe api’s en tools om apps te ontwikkelen die op een zorgvuldige manier omgaan met het beschikbare werkgeheugen. De ActivityManager.isLowRamDevice api maakt het bijvoorbeeld mogelijk functies die veel geheugen vragen desgewenst uit te schakelen. Ook voor high-end Android-toestellen levert dit prestatievoordelen op.

Daarnaast kunnen ontwikkelaars hun apps zodanig aanpassen dat toestellen met bijvoorbeeld maar 512MB aan werkgeheugen een ietwat aangepaste versie van de app ontvangen. Dit zou zware features uit apps kunnen halen en geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om een ietwat versimpeld en minder zwaar alternatief aan de app toe te voegen.

Een einde aan de fragmentatie van Android

chart

Een veelgehoord kritiekpunt bij Android is de fragmentatie van het platform. Momenteel draaien bijvoorbeeld ruim een kwart van alle Android-toestellen, en dan met name low-end modellen, nog op Android 2.3 (Gingerbread). Dat besturingssysteem is inmiddels ruim drie jaar oud en op meerdere vlakken achterhaald. Iets wat zowel voor Google als voor ontwikkelaars lastig is, bijvoorbeeld in de ontwikkeling van apps. Deze moeten nu op diverse versies van Android naar behoren werken, wat veel extra tijd en geld kost.

Als naast high-end toestellen ook goedkopere Androids op de laatste versie van het besturingssysteem kunnen draaien, zal automatisch de versnippering van het platform verminderen. Dat duurt mogelijk nog wel een aantal maanden, maar is een gunstige ontwikkeling voor zowel ontwikkelaars als gebruikers.

Lees meer over Android 4.4

Meer lezen over Android 4.4? Neem dan een kijkje op de Android 4.4 overzichtspagina. Hieronder vind je het meest recente nieuws met betrekking tot het besturingssysteem.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's