De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Tussenstand: de staat van Project Treble in 2018

Erwin Vogelaar
4 juni 2018, 19:23
3 min leestijd
Tussenstand: de staat van Project Treble in 2018

Ruim een jaar geleden kondigde Google voor het eerst Project Treble aan, om Android-updates sneller naar iedereen uit te rollen. Tijd voor een tussenstand: hoe staat het met Project Treble in 2018?

Lees verder na de advertentie.

Project Treble 2018: hoe staat het ervoor?

Al jaren is Androids updatesysteem een doorn in het oog van vele gebruikers. Zodra Google een update klaar had, moest deze eerst nog uitgebreid getest en aangepast worden door fabrikanten en providers. Hierdoor kon het wel een jaar of langer duren tot je een nieuwe versie kreeg. Sterker nog: dat gebeurt nog steeds.

Vorig jaar introduceerde Google Project Treble. Deze technologie moest ervoor zorgen dat dit updateprobleem verleden tijd zou zijn. Waarom wachten we dan een jaar later nog zo lang op updates? Veel toestellen, waaronder die van Samsung, krijgen nu pas Android 8.0 (Oreo), terwijl de eerste Developer Previews van Android P al beschikbaar zijn.

Wat is Project Treble ook alweer?

Laten we eerst even een stapje terugnemen, want wat is Project Treble ook alweer? Treble is een nieuw updatesysteem, waardoor de software die specifiek is voor de hardware los staat van het Android-framework. Dat betekent dat een update voor Android kan worden uitgerold, zonder dat bijvoorbeeld chipmakers zich hiermee hoeven te bemoeien.

Dat betekent dat er veel minder tijd zit tussen het moment dat Google een nieuwe versie van Android uitbrengt, en dat gebruikers van bijvoorbeeld Samsung, Huawei en LG die update krijgen. Hierdoor ontvang je sneller nieuwe functies en betere beveiliging op je toestel.

project treble 2018

Zo snel gaat het anders nog niet?

Nu denk je mogelijk: zo snel gaat het anders nog niet. Dat heeft een reden. Project Treble werkt namelijk alleen op toestellen die vanuit de doos op Android 8.0 of hoger draaien. Krijgt een toestel later een update naar Android 8.0, dan kan Project Treble wel worden geactiveerd, maar dat is veel werk voor de fabrikanten. Het complete achterliggende systeem moet dan namelijk worden aangepast. De meeste fabrikanten kiezen er daarom voor om dat niet te doen.

Daarom merk je nu ook nog niet zoveel van Project Treble. Veel populaire toestellen draaiden eerst op een oudere versie van Android en kregen daarna pas een update naar Oreo. Vandaar dat Project Treble op die toestellen nog niet werkt.

project treble 2018

Dat gaat dit jaar veranderen

De nieuwste populaire toestellen draaien allemaal standaard op de juiste versie van Android voor ondersteuning van Project Treble. Denk aan de Samsung Galaxy S9, OnePlus 6 en Huawei P20. Smartphonemakers hebben geen keuze hierin, omdat Google het gebruik van Project Treble verplicht.

Toch ligt het vervolgens wel aan de smartphonemakers zelf of de updates uitrollen. Hoewel updates uitrollen door Project Treble minder werk kost, gaat het niet vanzelf en moeten smartphonemakers er actief mee aan de slag.

project treble 2018

Je ziet nu al verschil

Het verschil met vroeger is nu al wel te merken door de eerste Developer Preview van Android P. Voorheen waren deze vroege bètaversies van Android enkel te downloaden op de smartphones van Google zelf. Dit jaar doen de nieuwste smartphones van Nokia en OnePlus ook mee. Deze previews zijn alleen voor ontwikkelaars bedoeld, maar laten zien dat updates steeds makkelijker uitrollen.

Met Android P verbetert Google Treble nog verder, zodat het voor fabrikanten nog makkelijker wordt om updates uit te rollen. Het komende jaar zal blijken hoe groot het effect van Project Treble echt is. Hopelijk is dit de start van het eind voor trage Android-updates.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu