Analyse: Project Treble zorgt voor snellere Android-updates, maar…

Michel van 't Klaphek
23 oktober 2019, 19:11
2 min leestijd
Analyse: Project Treble zorgt voor snellere Android-updates, maar…

Project Treble zorgt ervoor dat Android-updates sneller uitrollen naar meer toestellen, zo blijkt uit cijfers die Google vandaag deelde. Fragmentatie blijft een achilleshiel voor het besturingssysteem.

Lees verder na de advertentie.

Project Treble in 2019: een tussenstand

Enkele jaren geleden kondigde Google Project Treble aan, een systeem om Android-updates sneller naar meer telefoons uit te rollen. Sindsdien kijkt het bedrijf geregeld terug om de tussenstand op te maken. Ook dit jaar is het tijd voor een analyse. De belangrijkste conclusie is dat het erop lijkt dat Project Treble wederom stappen heeft gezet.

Afgelopen augustus was Android 9.0 (Pie), dat in augustus van 2018 uitkwam, namelijk te vinden op 22.6 procent van de Android-smartphones. De voorlaatste update deed het hiermee een stuk beter dan de uitrol van Android 8.0 (Oreo). Deze versie stond een jaar na uitkomst slechts op 8.9 procent van de smartphones geïnstalleerd.

Project Treble Android 9 uitrolsnelheid

Daarnaast heeft Google bovenstaande tabel naar buiten gebracht, waarin per dag na uitkomst het absolute aantal gebruikers per Android-versie wordt weergeven. Hierbij is duidelijk te zien dat de curve van Android Pie (de blauwe lijn) een stuk sneller stijgt dan die van zijn twee voorgangers.

Aangezien het om absolute gebruikersaantallen gaat, kun je hier echter weinig over de doeltreffendheid van Project Treble uit opmaken. Hiervoor heb je cijfers over de totale verkoop van toestellen en gebruikersbasis van Android nodig.

Bovendien maakt de tabel geen onderscheid tussen smartphonemerken en prijsklassen (zoals budgettoestellen en vlaggenschepen). Meestal is het zo dat populaire/dure toestellen eerder op updates kunnen rekenen dan toestellen aan de onderkant van de markt. De tabel schetst dus slechts een deel van het verhaal.

Verder met Project Treble

Alhoewel de bijna verdriedubbeling in uitrolsnelheid van Android 9.0 indrukwekkend is, laat de statistiek wel zien dat fragmentatie nog steeds een groot probleem binnen Android is. Het betekent immers dat nog geen kwart van alle telefoons bij uitkomst van Android 10, afgelopen september, op Android 9 draaide.

Naast Project Treble heeft Google ook Project Mainline achter de hand. Hierdoor worden onderdelen van Android ‘modulair’ geüpdatet. Zo kunnen veel updates zonder tussenkomst van telefoonfabrikanten via de Play Store worden uitgerold. Momenteel is Android 10 voor de eerste toestellen verschenen en is Samsung begonnen met een bèta voor de Galaxy S10.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu