De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Beveiligde maildienst ProtonMail in november voor iedereen beschikbaar

Gijs Ettes
2 oktober 2015, 14:15
2 min leestijd
Beveiligde maildienst ProtonMail in november voor iedereen beschikbaar

ProtonMail is een relatief nieuwe e-maildienst die NSA-proof is en ook door klokkenluider Edward Snowden als veilig is bestempeld. De bètaversie en de apps voor Android en iOS zijn al beperkt beschikbaar en vanaf volgende maand voor iedereen te gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

ProtonMail biedt meer veiligheid en privacy

Met de belofte van beveiligd e-mailverkeer en de versleuteling van zowel berichten als bijlages wist ProtonMail op crowdfundingwebsite Indiegogo al meer dan 550.000 dollar op te halen. De interesse in de maildienst, die werd bedacht door Andy Yen, Jason Stockman en Wei Sun tijdens hun werk bij CERN, is groot, waardoor veel gebruikers nog op een wachtlijst staan.  Daar komt volgende maand verandering in.

Met ProtonMail wordt de aanval ingezet op grote spelers als Gmail, Outlook en andere maildiensten. “Het is een soort alternatief voor Google Apps met meer veiligheid en privacy”, aldus Yen. In tegenstelling tot Gmail worden je berichten bijvoorbeeld niet gescand om gepersonaliseerde advertenties te tonen. De servers van ProtonMail staan in een bunker in Zwitserland, waardoor verzoeken voor informatie geweigerd kunnen worden. Dat is wel anders bij Outlook, waar je mails op Amerikaanse servers staan.

ProtonMail maakt gebruik van OpenPGP voor de versleuteling van berichten. Bij het opstellen van een e-mail kies je de publieke sleutel van de ontvanger en versleutel je het bericht met je privésleutel en bijbehorende wachtwoord. De ontvanger kan het bericht alleen inzien met zijn eigen privésleutel. Op die manier wordt voorkomen dat berichten zijn te onderscheppen en analyseren, bijvoorbeeld door overheden of geheime diensten.

→ Zo verstuur je beveiligde en versleutelde e-mails met PGP op Android

Als je van ProtonMail gebruikmaakt, staan al je mails versleuteld op de servers van de dienst. Alleen jij kunt bij je data, wat ook betekent dat je je wachtwoord goed moet onthouden. Je kunt immers niet het wachtwoord opnieuw aanvragen als je het bent vergeten. ProtonMail kan op zijn beurt jouw berichten nooit  inzien. Omdat ProtonMail opensource is, kan iedereen de beveiliging controleren en eventueel verbeteren.

protonmail

Qua interface heeft de dienst wat weg van Gmail, waarbij je berichten kan versleutelen met end-to-end-encryptie voor als je met iemand mailt die niet van ProtonMail gebruikmaakt. Heeft  de ander bijvoorbeeld Gmail, dan blijft de conversatie toch geheim. Verder worden  berichten die je van anderen zonder ProtonMail ontvangt, versleuteld opgeslagen. Ook zijn er handige functies om berichten na een bepaalde tijd automatisch te verwijderen. Meer over de dienst lees je op de IndieGogo-pagina.

Bron: Forbes.com
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu