QR-codes op Planet Android
Wouter Nijsen

barcode_smallZoals je wellicht gezien hebt plaatsen we bij sommige nieuwtjes over Android-applicaties een vierkant vakje met daarin vreemde kriebels. Dit zijn zogenaamde 2D-barcodes of QR-codes en die staan er niet als paginavulling, maar hebben daadwerkelijk een doel. Streepjescodes, of 1D-barcodes, kennen we allemaal: ze staan immers op  bijna alle producten die je in de winkel koopt. Deze al in 1949 ontwikkelde barcode bevat produktinformatie, handig voor inkoopbeheer van een winkel. Een QR-code heeft echter een ander doel.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


De  QR-code (Quick responsive) is in 1994 ontwikkeld door het Japanse bedrijf Denso-Wave voor het tracken van onderdelen in de autoindustrie. De 2D-barcode is, vooral in Japan, echter populair geworden omdat het ook URL’s, bookmarks, contactinformatie, een reclameboodschap  en dergelijke kan bevatten.

QR Code Android PlanetEn hier komen we weer terug bij de link met Planet Android. De QR-codes die we plaatsen bevatten een directe link naar de besproken applicatie in de Android Market. Met een programma als Barcode Scanner zijn de codes te lezen, waarna je de applicatie direct kunt downloaden, zonder eerst de Market te hoeven doorzoeken. Je richt dus feitelijk je G1 op je computerscherm en start de scan. De rest gaat helemaal vanzelf.

Een voorbeeld van het gebruik van QR-code op Planet Android kun je hier vinden.

Zoals gezegd kan een QR-code ook een URL bevatten. Als voorbeeld zie je hier linksboven een QR-code van onze website.

450px-japan-qr-code-billboard

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.