QR-codes op Planet Android

Wouter Nijsen
20 maart 2009, 22:20
1 min leestijd
QR-codes op Planet Android
barcode_small

Zoals je wellicht gezien hebt plaatsen we bij sommige nieuwtjes over Android-applicaties een vierkant vakje met daarin vreemde kriebels. Dit zijn zogenaamde 2D-barcodes of QR-codes en die staan er niet als paginavulling, maar hebben daadwerkelijk een doel. Streepjescodes, of 1D-barcodes, kennen we allemaal: ze staan immers op  bijna alle producten die je in de winkel koopt. Deze al in 1949 ontwikkelde barcode bevat produktinformatie, handig voor inkoopbeheer van een winkel. Een QR-code heeft echter een ander doel.

De  QR-code (Quick responsive) is in 1994 ontwikkeld door het Japanse bedrijf Denso-Wave voor het tracken van onderdelen in de autoindustrie. De 2D-barcode is, vooral in Japan, echter populair geworden omdat het ook URL’s, bookmarks, contactinformatie, een reclameboodschap  en dergelijke kan bevatten.

Lees verder na de advertentie.

QR Code Android Planet

En hier komen we weer terug bij de link met Planet Android. De QR-codes die we plaatsen bevatten een directe link naar de besproken applicatie in de Android Market. Met een programma als Barcode Scanner zijn de codes te lezen, waarna je de applicatie direct kunt downloaden, zonder eerst de Market te hoeven doorzoeken. Je richt dus feitelijk je G1 op je computerscherm en start de scan. De rest gaat helemaal vanzelf.

Een voorbeeld van het gebruik van QR-code op Planet Android kun je hier vinden.

Zoals gezegd kan een QR-code ook een URL bevatten. Als voorbeeld zie je hier linksboven een QR-code van onze website.

450px-japan-qr-code-billboard
Categorie: Google Play
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's