De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Uitleg: hoe werkt een 48 megapixel-smartphonecamera?

Rens Blom
30 januari 2019, 19:23
3 min leestijd
Uitleg: hoe werkt een 48 megapixel-smartphonecamera?

Er verschijnen steeds meer smartphones met een 48 megapixel-camera achterop. Dat klinkt wat overdreven, maar de achterliggende quad bayer-techniek moet voor betere foto’s zorgen. In deze uitleg vertellen we hoe de techniek werkt en op welk type smartphones je zo’n bijzondere camera kan verwachten.

Lees verder na de advertentie.

Check onze quad bayer uitleg

Bij het horen van de term quad bayer, ga je waarschijnlijk niet op het puntje van je stoel zitten. Begrijpelijk, want de techniek klinkt minder bekend en spannend dan een vingerafdrukscanner onder het scherm, vierdubbele camera of opvouwbaar scherm. Maar omdat er in 2019 meer en meer smartphones met een quad bayer-camerasensor uitkomen, is het wel degelijk handig om er iets vanaf te weten.

Zoals je misschien wel weet, bestaat een foto uit pixels en fotograferen (smartphone)camera’s in megapixels. Een paar jaar geleden werd er een heuse megapixelrace ontketend en stopten veel fabrikanten beeldsensoren met een zo hoog mogelijke resolutie in hun toestellen. Niet omdat een camera met meer megapixels per se betere foto’s maakt, maar veel mensen dachten dat. Een 23 megapixel-camera klinkt immers indrukwekkender dan een 8 megapixel-camera, toch?

Lees ook: Een smartphone met meerdere camera’s maakt niet per se betere foto’s, dit is waarom

Nokia 8 Pro Camera-app

Een paar jaar later stapten merken weer terug naar ‘lagere-resolutie camera’s’, simpelweg omdat die betere beelden schieten. 2019 lijkt echter het jaar van de hoge-resolutie smartphonecamera te worden, en dat komt door de quad bayer-techniek.

Elke (smartphone)camera gebruikt een beeldsensor, en die bepaalt voor een groot deel de foto- en videokwaliteit. De meeste Android-smartphones, maar ook iPhones, gebruiken beeldsensoren van Samsung en Sony. Een beeldsensor heeft een onderscheidende feature, bijvoorbeeld omdat hij in zwart-wit fotografeert. De quad bayer-techniek is ook zo’n onderscheidende feature.

Pixels combineren voor meer detail

Een beeldsensor met een resolutie van 10 megapixels, gebruikt al die pixels één keer om informatie vast te leggen. De data wordt samengevoegd tot een foto. Een camerasensor met quad bayer-filter werkt anders, en gebruikt voor elke pixel vier fysieke exemplaren. Deze pixels verzamelen allemaal informatie. Hoe meer informatie, hoe beter de foto wordt.

De beeldsensor combineert de data van de vier pixels tot één pixel met veel meer gegevens. Door de uiteindelijke pixels samen te voegen, ontstaat er een foto met meer detail en minder ruis. Overdag, maar ook in het donker.

Huawei Mate 20 Pro officieel

Waarom de hogere resolutie nodig is

Omdat een quad bayer-filter eenvoudig gezegd vier pixels inzet voor één pixel, moet de camera een hogere resolutie hebben. De meeste camerasensoren met een quad bayer-filter hebben daarom een resolutie van 32, 34, 40 of 48 megapixels. Huawei lanceerde in de lente van vorig jaar de P20 Pro met een 40 megapixel-sensor die standaard fotografeert in 10 megapixel. En in oktober kwam Huawei met de Mate 20 Pro, eveneens voorzien van een (licht verbeterde) 40 megapixel-quad-bayer-sensor.

Smartphones met quad-bayer-camera’s

De quad-bayer-techniek is niet helemaal nieuw. Nokia bracht in 2012 al de 808 PureView uit, een redelijk slimme telefoon met een 41 megapixel camera. Ongekend, voor die tijd. De 808 PureView werd dankzij de uitstekende quad bayer-filter de beste camerasmartphone van het jaar. Daarna bleef het lange tijd stil, maar vorig jaar verschenen er dus Huawei-smartphones met dezelfde technologie.

Vorig jaar kondigden Sony en Samsung ook nieuwe hoge-resolutie quad bayer-beeldsensoren aan voor smartphones. Deze sensoren vinden dit jaar hun weg naar smartphones in verschillende prijsklassen. Xiaomi lanceerde in januari bijvoorbeeld de Redmi Note 7, een budgetsmartphone met een 48 megapixel-sensor van Samsung. Er komt ook een duurdere Note 7 Pro, voorzien van een nog betere camerasensor van Sony.

Xiaomi Redmi Note 7 officieel

En Honor, een submerk van Huawei, heeft de View 20. Deze smartphone heeft een 48 megapixel-camera met quad bayer-filter die 12 megapixel foto’s maakt.

Omdat Sony en Samsung eigen camerasensoren met quad bayer-filers ontwerpen, is het aannemelijk dat de fabrikanten dit jaar smartphones uitbrengen met een dergelijke beeldsensor. En een nieuwe dual-bayer camerasensor van Sony zou debuteren op de Huawei P30 Pro. Deze techniek werkt iets anders en zet extra witte pixels in om meer licht op te vangen. Zo moet de camera betere foto’s maken in donkere situaties – al jaren een heikel punt voor smartphonecamera’s.

Hoop je dat jouw volgende smartphone een camera met quad bayer-filter krijgt? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu