De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

‘Android biedt standaard bescherming tegen QuadRooter-lek’

Wouter Nijsen
10 augustus 2016, 9:05
2 min leestijd
‘Android biedt standaard bescherming tegen QuadRooter-lek’

Eerder deze week verscheen het nieuws dat miljoenen Android-apparaten kwetsbaar zijn voor het QuadRooter-lek. Nu blijkt dat Google de meeste toestellen al standaard beveiligt tegen het lek.

Lees verder na de advertentie.

Het QuadRooter-lek

Een woordvoerder van Google laat aan Android Central weten dat drie van van de vier beveiligingsproblemen, die samen het QuadRooter-lek vormen, door de laatste beveiligingsupdate worden opgelost. De vierde kwetsbaarheid wordt in een toekomstige update opgelost, maar belangrijker is dat Google de meeste Android-apparaten al standaard beveiligd tegen problemen als het QuadRooter-lek.

malware-virus-android

Sinds Android 4.2 (Jelly Bean) zit de zogeheten Verify Apps-functie in het mobiele besturingssysteem verwerkt, die ervoor zorgt dat dergelijke kwetsbaarheden standaard worden opgezocht, geblokkeerd en verwijderd. Als je een app downloadt waar een beveiligingsprobleem in zit verstopt, dan toont Android automatisch een melding dat de installatie wordt geblokkeerd en het niet mogelijk is om de app te gebruiken.

Het QuadRooter-lek werd deze week door Checkpoint Software getoond tijdens DefCon, een conferentie voor hackers. Volgens het beveiligingsbedrijf kunnen kwaadwillenden via het lek je Android-toestel overnemen en persoonlijke gegevens inzien, mits de smartphone een chip van Qualcomm heeft. De kwaadaardige code kan in elke app verstopt zitten, waarna de ontwikkelaar van de applicatie vrij spel heeft met je toestel.

Al vrij snel verscheen QuadRooter Scanner in de Play Store, een app waarmee je kunt checken of jouw toestel gevaar loopt en kwetsbaar is voor het problemen. De applicatie helpt de gebruikers echter niet om minder kwetsbaar te worden voor het QuadRooter-lek. Fabrikanten moeten zelf een update uitrollen om het probleem te verhelpen, wat als gezegd al is gedaan voor Nexus-toestellen. Bij andere (goedkopere) Android-toestellen duurt het vaak veel langer voordat zij een beveiligingsupdate ontvangen.

Het QuadRooter-lek doet denken aan het Stagefright-lek dat vorig jaar werd ontdekt. Hiermee konden kwaadwillen door middel van een sms Android-toestellen overnemen. Inmiddels zijn de meeste belangrijke smartphones tegen deze kwetsbaarheid beschermd.

Download QuadRooter Scanner in Google Play (gratis)

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu