Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

5 zaken die je moet weten over de Snapdragon 810-processor

Redactie
20 januari 2015, 19:00
6 min leestijd
5 zaken die je moet weten over de Snapdragon 810-processor

Dit jaar kunnen we de eerste smartphones tegemoetzien die worden aangedreven door de Snapdragon 810, Qualcomms nieuwste 64-bit-processor. We zetten op een rijtje wat de snelle chip allemaal in huis heeft.

Lees verder na de advertentie.

Begin 2015 verschijnen de eerste smartphones met de Qualcomm Snapdragon 810-processor, waaronder de LG G Flex 2 en de Xiaomi Mi Note Pro, die voorlopig alleen in China wordt uitgebracht. Ook wordt verwacht dat de Samsung Galaxy S6, de LG G4, HTC One M9 en de Sony Xperia Z4 worden voorzien van de krachtige chip. Maar wat kunnen we ervan verwachten?

1. De Qualcomm Snapdragon 810 is  energiezuinig

Vier energiezuinige kernen nemen de lichtere taken op zich

De Snapdragon 810 is een octacore-processor, wat betekent dat hij is voorzien van acht rekenkernen.  De chip heeft vier kernen die gebruikt worden voor het uitvoeren van  lichte taken, bijvoorbeeld wanneer je een bericht verstuurt via WhatsApp, en vier kernen die speciaal voor zware taken zijn bestemd, zoals het spelen van 3D-games en het schieten van 4K-video’s. Dit gebeurt al bij vele andere chips, maar bij de Snapdragon 810 is het  systeem verbeterd.

Het idee is dat de vier kernen die lichte taken uitvoeren energiezuiniger zijn, waardoor je dus – als je je smartphone of tablet weinig gebruikt –  langer met je accu kunt doen. Pas als je games of andere zware applicaties gebruikt, worden de krachtigere (en meer energieslurpende) kernen ingezet. Je Android-toestel is zelf in staat om op het juiste moment de juiste rekenkernen aan te spreken.

2. Betere prestaties

De meeste moderne  smartphones zijn voorzien van een 32-bit-processor, al hebben we de afgelopen maanden ook de nodige toestellen met 64-bit-processoren voorbij zien komen. Die kunnen in theorie sneller berekeningen uitvoeren, waardoor ze in het dagelijks gebruik beter presteren. Ook apps en andere processen starten sneller dankzij een 64-bit-processor als de Snapdragon 810.

UE4

Voorwaarde is dat wel dat er gebruik wordt gemaakt van  Android 5.0 Lollipop, want pas vanaf deze versie kan Googles besturingssysteem overweg met 64-bit. Gebruik je een 64-bit-smartphone of -tablet met Android 4.4 KitKat, dan zul je alleen het verschil van de krachtigere cpu’s en grafische chip merken.  De Nexus 9 is een voorbeeld van een tablet met een 64-bit processor (Tegra K1-chip van Nvidia) die deze ook daadwerkelijk benut.

Het voordeel van 64-bit processors is  dat apparaten met meer dan 4GB aan werkgeheugen worden ondersteund. Android is redelijk op weg: verschillende toestellen zijn  al van 3GB aan werkgeheugen voorzien. Met 64-bit kan er dus van meer werkgeheugen gebruik worden gemaakt, en dat betekent in de praktijk dat er meer apps in het werkgeheugen kunnen worden opgeslagen en dat ze ook meer werkgeheugen kunnen verbruiken. Dit is echter bij Android nog niet aan de orde, want veel apps gebruiken erg weinig werkgeheugen waardoor 2GB aan werkgeheugen nog steeds ruim voldoende is.

android 64 bit

Daarnaast maakt 64-bit het simpel gezegd mogelijk dat (zware) rekenprocessen sneller kunnen worden uitgevoerd.  Houd er wel rekening mee dat doorsnee apps als WhatsApp en Facebook te weinig processorkracht gebruiken om echt van de snellere verwerking in de 64-bit-processor te profiteren. Je zult dus, vooral in het begin, heel weinig merken van 64-bit. Zware fotobewerkingsapps, die veel rekenkracht nodig hebben, kunnen mogelijk wel direct gebruikmaken van de voordelen die 64-bit biedt.

Lees meer over 64-bit in Android

Volgens Qualcomm bieden 64-bit-processors straks voornamelijk voordelen voor gamers. In samenwerking met  de krachtige Adreno 430-gpu, de grafische chip, kunnen we  ‘spelcomputerachtige graphics’ verwachten, terwijl het energieverbruik van de hardware met zo’n 20 procent afneemt.  Qualcomm heeft nauw samengewerkt met ontwikkelaar Epic Games, die een eigen game-engine heeft gebouwd. De ontwikkelaar geeft aan de 810 ondersteuning voor high dynamic lightning, waardoor de belichting in games veel realistischer oogt.

3. De chip biedt ondersteuning voor 4k-streaming

De Qualcomm Snapdragon 810 is volledig geschikt voor 4K-videocontent  met  een minimale resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Je kunt straks content met die resolutie direct streamen naar je smartphone via een sterk wifi- of 4g-netwerk. Andersom kun je ook video’s vanaf je toestel streamen naar een televisie die met 4k overweg kan, al heb  je daarvoor wel een dongle nodig die dat ondersteunt.

De hogere kwaliteit van 4K-video’s zul je vooral op tablets merken; smartphoneschermen van 5 of 6 inch zijn wat ons betreft te klein hiervoor. Op dat soort apparaten is 1080p kwalitatief net zo goed en een stuk energiezuiniger.

4. Snellere internetverbinding

snapdragon

Standaard ondersteunt de Snapdragon 810 de laatste en snelste versie van 4G, ook wel bekend  als LTE categorie 9. Hiermee kunnen theoretische downloadsnelheden van 450 Mbit/s behaald worden, al zal de snelheid in de praktijk een stuk lager uitvallen.

In Nederland gebruiken we nu 4G en gaan we langzaam over op 4G+.  Het 4G-netwerk maakt gebruik van twee frequenties: 800Mhz en 1800Mhz. Bij 4G+ wordt 20Mhz van de 1800Mhz-frequentie gecombineerd met de 10Mhz van de 800Mhz-frequentie, waardoor je op een totaal van 30Mhz uitkomt. Elk blok van 5Mhz   is goed voor een snelheid van 37,5 Mbit/s, wat voor 4G+ neerkomt op op een theoretische maximumsnelheid van 225 Mbit/s.

LTE categorie 9  gooit daar een schep bovenop door 20Mhz van een 1800Mhz-frequentie, 20Mhz van een 2,66Ghz-frequentie en nog eens 15Mhz te pakken van een derde, 2,6Ghz-frequentie. Dat komt neer op 55Mhz ofwel elf blokken van 5Mhz.  In theorie betekent dit dat de Snapdragon 810 met ondersteuning voor LTE categorie 9 in theorie een snelheid van iets meer dan 410 Mbit/s kan  behalen.

Momenteel zijn de verschillende netwerken nog bezig met de uitrol van het 4G+ netwerk. Onduidelijk is nog wanneer we overgaan op de LTE categorie 9-variant.

5. Beter beeld en geluid

Tot slot kan de  Snapdragon 810-processor ervoor zorgen dat de foto’s en video’s die je met je Android-toestel schiet er mooier uitzien. De chip ondersteunt  Corephotonics dualcamera-technologie, die twee versies van elke frame schiet en verwerkt om  vervolgens de beste eigenschappen van beide frames samen te voegen in één superieure frame. Daarnaast wordt het  door de technologie mogelijk om 3x optische zoom voor stilstaande beelden en 5x normale zoom voor video’s te gebruiken zonder dat het beeld gaat trillen of onscherp wordt.

Bovendien belooft Qualcomm dat foto’s en video’s er straks beter uitzien, omdat er minder ruis aanwezig zou zijn. Het zou vooral een verbetering moeten zijn voor foto’s en video’s die met weinig licht gemaakt zijn. Ook tijdens het opnemen van video’s zou het geluid een stuk beter moeten zijn, met minder ruis en de mogelijkheid om zelf aan te geven uit welke richting je het geluid op wilt nemen. Het doel van de chipfabrikant  is om meer DSLR-functies voor de smartphone beschikbaar te maken.

corephotonics

Ook zullen de video’s op je toestel veel mooier gaan klinken, dankzij de toegevoegde ondersteuning voor  Dolby Atmos. Hiermee is het mogelijk meerdere geluidskanalen naar minder speakers te sturen, zodat  je een surround sound-effect kunt realiseren met stereospeakers.

Het laatste nieuws over Qualcomm

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu