Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Wat de Snapdragon 845-chip ons vertelt over smartphones in 2018

Thomas Haenen
6 december 2017, 12:18
3 min leestijd
Wat de Snapdragon 845-chip ons vertelt over smartphones in 2018

Qualcomm heeft de Snapdragon 845 officieel onthuld. Dit is wat je moet weten over de chip, die je volgend jaar in de smartphones van Google, LG, Sony, OnePlus en anderen vindt.

Lees verder na de advertentie.

Qualcomm Snapdragon 845 officieel onthuld

Welke Android-fabrikant je ook kiest, de kans is zeer groot dat de chip die alles aanstuurt uit de koker van Qualcomm komt. Het Amerikaanse bedrijf is de hofleverancier voor vrijwel alle grote fabrikanten. Zo hebben de LG V30, OnePlus 5T, Sony Xperia XZ1 Compact, Google Pixel 2 en vele andere high-end smartphones allemaal dezelfde Snapdragon 835-chip. Enkel Huawei en Samsung kiezen voor eigen hardware.

De Snapdragon 845 wordt de krachtigste chip van het bedrijf in 2018. Dat betekent dat je hem volgend jaar aantreft in high-end smartphones van alle grote merken. De chip heeft echter niet alleen meer brute kracht, maar ook andere slimme verbeteringen. Die schetsen een beeld van de mobiele trends van 2018.

1. Kunstmatige intelligentie maakt chips sneller en zuiniger

De Snapdragon 845 heeft uitgebreide kunstmatige intelligentie ingebouwd, waardoor de chip slimmer omgaat met veel taken. Zo kan je smartphone straks in real time een gesprek dat je volgt, vertalen. Ook helpt de AI met het vinden van de beste en snelste mobiele netwerken in de buurt. Volgens Qualcomm zorgt het ook voor een betere accuduur, omdat met een slimme AI die taken veel efficiënter verlopen.

2. Virtual reality op smartphones gaat groot worden

Althans, als het aan Qualcomm ligt. Samsung heeft de Gear VR, Google heeft Daydream, maar tot nu toe is virtual reality meer een gimmick die je hooguit een paar keer probeert. Qualcomm gelooft dat het anders kan, en noemt vr als één van de pijlers van de Snapdragon 845.

gear vr kindermodus

De chip maakt mooiere, levensechtere beelden mogelijk, met minder vertraging. De fabrikant hoopt dat vr-brillen in de toekomst worden gebruikt voor vergaderen op afstand en andere praktischere doeleinden. Of dat vr meer dan een gimmick maakt, hangt vooral af van fabrikanten en app-ontwikkelaars.

3. Sneller mobiel internet

De Snapdragon 845 wordt uitgerust met een X20-modem, die ondersteuning biedt voor mobiel internet van maximaal 1Gbps. Daarmee loopt Qualcomm flink voor op Nederlandse providers. T-Mobile, op dit moment de provider met het snelste internet, biedt 4G-snelheden van maximaal 300Mbps. KPN, Vodafone en Tele2 zitten zo rond de 200Mbps.

Wel ben je hiermee aardig futureproof. Providers zijn constant hun netwerk aan het verbeteren, dus als de snelheid wordt opgeschroefd, is Qualcomm er klaar voor. Misschien maar goed ook, want de meeste smartphones gaan al gauw een paar jaar mee. Met een smartphone die je volgend jaar koopt, profiteer je dus ook in 2020 nog als er sneller mobiel internet komt.

4. …en alles is sneller

Niet alleen mobiel internet, maar ook de ruwe kracht wordt opgeschroefd. De processor is zo’n 10 tot 20 procent krachtiger, zo meldt Android Central. De grafische chip wordt 20 tot 25 procent beter, waardoor games er mooier uitzien. Daarbij moet natuurlijk wel opgemerkt worden dat de huidige hardware vaak al zo krachtig is, dat je in de praktijk slechts minimale verbeteringen ziet.

Qualcomm zegt later deze week meer details over de Snapdragon 845 bekend te maken, onder andere wanneer de chipset precies beschikbaar is voor fabrikanten. Dat geeft gelijk een goed idee over wanneer we al die nieuwe high-end smartphones krijgen.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu