De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Zo gaat de Snapdragon 855 de smartphones van 2019 verbeteren

Thomas Haenen
5 december 2018, 10:44
3 min leestijd
Zo gaat de Snapdragon 855 de smartphones van 2019 verbeteren

Qualcomm heeft de Snapdragon 855 gepresenteerd, een chipset met verbeteringen op het gebied van netwerk- en cameratechnologie. Deze wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk door vrijwel alle grote fabrikanten gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

Qualcomm Snapdragon 855 onthuld: dit moet je weten

De Qualcomm Snapdragon 855 is vanaf begin volgend jaar beschikbaar voor alle grote fabrikanten, zo maakt de chipmaker bekend. De chipset is energiezuiniger en voorzien van kunstmatige intelligentie die onder andere je foto’s verbetert.

Qualcomm is de hofleverancier van fabrikanten als OnePlus, Google, Sony, LG en HTC. In vrijwel alle populaire smartphones vind je de chips van dit bedrijf terug. Alleen Samsung en Huawei maken hun eigen chips, maar ook zij kiezen voor sommige toestellen nog voor Qualcomms technologie. Daarom is de aankondiging van de Snapdragon 855 belangrijk nieuws: ze bieden een eerste blik op de nieuwe features die we in 2019 in smartphones gaan zien.

Meer kracht, minder accuverbruik

De nieuwe chipset wordt voor het eerst gemaakt volgens een 7nm-proces. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat de miljoenen transistors in de chipset nog iets dichter op elkaar zitten dan voorheen. Dat zorgt aan de ene kant voor meer kracht in hetzelfde formaat, maar ook voor chips die energiezuiniger zijn. Zo verbruikt de Snapdragon 855 driekwart minder stroom bij het opnemen van 4K-video’s.

Kunstmatige intelligentie is ook een buzzword voor veel fabrikanten. Machine learning wordt bijvoorbeeld ingezet om foto’s te verbeteren of om apps slimmer en sneller op stand-by te zetten. De Snapdragon 855 biedt kunstmatige intelligentie die “tot drie keer zo snel is” als op de Snapdragon 845. Dat ga je bijvoorbeeld merken in augmented reality-apps, de nu sneller en beter weten hoe ze virtuele objecten in de echte wereld plaatsen.

Verbeterde vingerafdrukscanner in het scherm

Qualcomm presenteerde ook de ‘3D Sonic Sensor’, een verbeterde vingerafdrukscanner voor in het scherm. De Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T zijn dit najaar de eerste smartphones waarbij de scanner in het scherm zit, maar de technologie werkt nog verre van optimaal. Beide bedrijven hebben een camera onder het scherm gestopt die je vinger scant. Dat is relatief traag, en werkt bovendien alleen als je je vinger precies goed plaatst.

Qualcomm zet daarom trillingen in om je vinger te scannen. De 3D Sonic Sensor maakt op basis van geluidsgolven een 3D-scan van je vinger. Daardoor werkt de scanner ook als je vinger nat is of schuin op het scherm zit. De technologie staat los van de Snapdragon 855, maar de verwachting is dat veel fabrikanten deze scanner volgend jaar in hun smartphones stoppen.

Qualcomm Snapdragon 855

5G-ondersteuning, maar nog niet helemaal

Hoewel Qualcomm het ‘de chip voor het 5G-tijdperk’ noemt, ondersteunt de Snapdragon 855 standaard geen 5G. Het snellere mobiele internet wordt komend jaar slechts in een zeer beperkt aantal landen uitgerold, waardoor veel mensen nog niets aan 5G-ondersteuning hebben. Tegelijkertijd is de technologie nog relatief prijzig en complex. Daarom laat Qualcomm de 5G-modem standaard weg, tenzij fabrikanten ervoor kiezen om hem toe te voegen.

Het standaardmodel van de Snapdragon 855 is uitgerust met een X24 4G-modem. Die ondersteunt al maximale downloadsnelheden van 2Gbps, zo’n tien keer zo snel als wat nu in Nederland geboden wordt. Fabrikanten kunnen er daarnaast voor kiezen om, waarschijnlijk voor meer geld, de X50-modem toe te voegen. Dat is de allereerste Qualcomm-modem geschikt voor 5G-netwerken.

Waarschijnlijk zullen bijna alle fabrikanten in 2019 een smartphone uitbrengen met 5G-ondersteuning. De kans is echter groot dat deze slechts in een handjevol landen verkocht gaan worden. De verwachting is bijvoorbeeld dat Nederlandse providers pas vanaf 2020 5G ondersteunen, waardoor het weinig zin heeft voor fabrikanten om de technologie hier nu al uit te brengen.

→ Lees ook: Jouw vragen over 5G in Nederland beantwoord

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu