Wear OS kan verder: 5 verbeteringen dankzij nieuwe Qualcomm-chip

Thomas Haenen
11 september 2018, 9:29
4 min leestijd
Wear OS kan verder: 5 verbeteringen dankzij nieuwe Qualcomm-chip

Voor het eerst in ruim twee jaar tijd komt Qualcomm met een nieuwe chipset voor wearables. De Snapdragon Wear 3100-chip moet zorgen voor dunnere, energiezuinigere en snellere smartwatches.

Lees verder na de advertentie.

Qualcomm Snapdragon Wear 3100 maakt smartwatches eindelijk beter

Hoewel smartphones en tablets ieder jaar krachtiger worden, ligt de markt voor smartwatches al geruime tijd stil. Fabrikanten als Fossil en Fitbit brengen regelmatig nieuwe wearables uit, maar die zijn vrijwel allemaal voorzien van dezelfde hardware aan de binnenkant: de Snapdragon Wear 2100. Qualcomm, het bedrijf dat chipsets maakt voor veel fabrikanten, heeft namelijk sinds begin 2016 geen verbeterde hardware geïntroduceerd.

Nu komt het bedrijf eindelijk met de Snapdragon Wear 3100. Het is een behoorlijke upgrade, die mogelijk voor het eerst in jaren voor serieuze verbeteringen voor smartwatches zorgt. De chip is namelijk niet alleen krachtiger, maar vooral ook energiezuiniger en slimmer. De chipset is per direct voor fabrikanten beschikbaar; de verwachting is dat de eerste wearables die er gebruik van maken nog voor het einde van het jaar in de winkels liggen.

1. Energiezuiniger, ook met gps

Van een smartwatch verwacht je dat je hem minimaal een volle dag zonder opladen kan gebruiken, en bij voorkeur langer. Helaas lukt dat met de huidige generatie apparaten lang niet altijd. Zeker op een drukke, lange dag is het soms kielekiele.

Qualcomm Snapdragon Wear 3100

Veel verbeteringen met de Snapdragon Wear 3100 zijn dan ook gericht op accuduur. Volgens Qualcomm verlengt deze chip de accuduur met zo’n vijf uur voor de meeste gebruikers. Dat is meer dan genoeg om het einde van de dag te halen, en voor de zuinige gebruiker moet een dag of twee, drie ook wel lukken. Ook als je de smartwatch gebruikt als fitnesstracker is er veel verbetering: je apparaat houdt het zo’n vijftien uur vol met de gps aan.

2. Extra energiebesparing op stand-by

Daarnaast is er een tweede, kleine coprocessor aan de chip toegevoegd. Die is minder krachtig, maar verbruikt ook veel minder energie. Deze processor werkt als je niet actief de smartwatch aan het bekijken en gebruiken bent. Zo krijg je nog wel direct een melding als er notificaties zijn, maar lopen er geen andere processen op de achtergrond.

Als de accu bijna leeg is, schakelt je smartwatch straks bovendien automatisch over op een speciale energiebesparingsmodus waarbij alleen de klok getoond wordt. Notificaties worden niet meer doorgegeven, en andere apps kun je ook niet openen. Je hebt echter wel een werkend horloge.

google assistent vragen

3. Ondersteuning voor always-on Google Assistent in de toekomst

De Google Assistent is nu al beschikbaar voor Wear OS. Zo kun je overal en altijd vragen stellen en opdrachten geven door tegen je horloge te praten. Helaas moet je dan wel eerst de juiste app op je smartwatch openen. Er werd gespeculeerd dat de nieuwe smartwatches altijd mee zouden luisteren, en direct reageren zodra je ‘OK Google’ zegt.

Helaas zit die functie er vooralsnog niet in – met de nadruk op nog. Een woordvoerder van Qualcomm zegt dat het op dit moment geen uitspraken kan doen over deze functionaliteit. De toon van het antwoord suggereert volgens 9to5Google dat een toekomstige update wel ondersteuning biedt.

4. Sensoren open voor andere fabrikanten

Smartwatches zijn uitgerust met tal van sensoren, om bijvoorbeeld je hartslag te meten en je stappen te tellen. Die sensoren zijn onderdeel van Qualcomms chip, en konden tot nu toe niet uitgelezen worden door de makers van de smartwatches. In plaats daarvan moesten ze leunen op algoritmes die door Qualcomm aangeboden werden.

asus zenwatch 3 review

Met de nieuwe chip is alle sensordata desgewenst ook voor fabrikanten beschikbaar. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar ook dat zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Een maker van een sporthorloge kan bijvoorbeeld je hartritmedata gebruiken om meer informatie te geven over je gezondheid.

5. Directe ondersteuning voor vernieuwd WearOS

Eind augustus introduceerde Google een vernieuwde versie van Wear OS. De verbeterde software voor smartwatches legt de focus op de Google Assistent en Google Fit. Vrijwel alle huidige smartwatches worden dit najaar bijgewerkt naar het nieuwe WearOS.

Alle wearables voorzien van de Snapdragon Wear 3100 zijn echter direct van deze update voorzien. Onder andere Fossil, Louis Vutton en Montblanc zeggen nog voor het einde van het jaar smartwatches met de Wear 3100 uit te brengen. Google zelf zou ook aan een Pixel Watch werken, al gaat die in ieder geval niet meer in 2018 verschijnen.

Lees meer over Wear OS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu