Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Quantum Paper: universeel design voor apps Android, Chrome en iOS

Redactie
12 juni 2014, 11:55
2 min leestijd
Quantum Paper: universeel design voor apps Android, Chrome en iOS
quantum paper

Google werkt aan enkele hele spannende projecten. Denk aan Project Hera, waar de internetgigant Android en Chrome samen wil brengen tot één krachtig platform. Om dat proces te versnellen, werkt Google in het geheim aan Quantum Paper: een technologie waarmee ontwikkelaars een designframework krijgen om apps voor Android, Chrome én iOS meer uniform te maken.

Lees verder na de advertentie.

Wat is Quantum Paper

Quantum Paper is een project binnen Google dat een universeel designframework voor apps is waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Quantum Paper laat zien hoe je het beste een app kunt designen, wat de best practices zijn hiervoor en hoe een app eruit behoort te zien en ook vooral: hoe het werkt. Quantum Paper zou deel uitmaken van Googles Polymer-project, een toolkit voor ontwikkelaars waarmee zij op een soort Lego-achtige manier responsieve websites kunnen ontwikkelen.

nexusae0_image_thumb18

Quantum paper zou het designframework voor apps binnen Googles Polymer-project worden. In plaats van heel gemakkelijk responsieve websites maken, is het voor ontwikkelaars mogelijk om heel snel responsieve apps te maken die zowel voor Android, Chrome en iOS werken. Hoe dat? Google wil graag dat ontwikkelaars aan web-apps werken, ofwel HTML5-apps. Deze kunnen net zo snel op de genoemde besturingssystemen draaien en zijn hierdoor helemaal universeel bruikbaar.

Waarom Quantum Paper?

new_gmail_screenshots

Google zou deze “egale interface die met alle platformen werkt” via Quantum Paper juist voor alle platformen beschikbaar willen maken. Daarmee is Quantum Paper niet alleen een vervanger voor het bekende Holo-design van apps, het is een krachtige stap in het gebruik, het uiterlijk en de interactie van apps binnen Android, webbrowsers en iOS. Daarmee krijg je niet alleen een meer consistente interface, maar ook een meer consistente gebruikerservaring.

We zagen al eerder soorgelijke interfaces opduiken. Bijvoorbeeld die van de vermeende nieuwe Gmail- of Google Calendar-app. Deze apps heben eenzelfde interface als de Quantum Paper-richtlijnen, wat erop kan duiden dat Google al in een gevorderd stadium is van het designproject.

Wanneer komt Quantum Paper

De verwachting is dat Quantum Paper wordt gelanceerd op het moment dat Google de nieuwe Android-versie, beginnende met een L, lanceert. Het is vooralsnog onduidelijk of dit Android 4.5 of Android 5.0 wordt.

Lees ook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu