Vrijwel geen Android-gebruikers komen in aanraking met gevaarlijke apps, zo blijkt uit een nieuw rapport van Google. Het bedrijf weet de risico’s van Android steeds beter te beperken.
Lees verder na de advertentie.
Rapport Android-gevaren 2019: risico’s blijven beperkt
Google geeft jaarlijks een Security & Privacy-rapport vrij, waarin de staat van Android wordt onderzocht. Het zoekbedrijf heeft de laatste jaren flinke stappen gezet om de gevaren van het besturingssysteem te beperken.
Uit het rapport blijkt dat gebruikers die hun apps enkel uit de Play Store downloaden, nauwelijks risico lopen. Slechts 0,08 procent van deze apparaten kwam in aanraking met een gevaarlijke app. In grote landen als India en Brazilië daalde het aantal downloads van gevaarlijke apps stevig. In totaal werden er dit jaar liefst 1,6 miljard installaties van mogelijk gevaarlijke apps geblokkeerd door Google Play Protect.

Bij gebruikers die hun apps ook buiten de Play Store halen, ligt het risico iets hoger. Daar heeft liefst 0,68 procent in het afgelopen jaar een mogelijk gevaarlijke app geĂŻnstalleerd. Ook dat is echter een daling ten opzichte van een jaar geleden, toen het percentage op 0,8 procent lag.
Nieuwe Android-versies veiliger
Dat heeft mogelijk ook te maken met de verbeterde veiligheid van nieuwere versies van Android. Van alle toestellen die nog op het inmiddels vijf jaar oude Android 5.0 (Lollipop) heeft liefst 0,65 procent in het afgelopen jaar een mogelijk gevaarlijke app geĂŻnstalleerd. Onder gebruikers van het nieuwere, beter beveiligde Android 9.0 (Pie) lag dat percentage op slechts 0,18 procent.
Heb je een Pixel-smartphone van Google, dan is de kans het grootst dat je van de nieuwste beveiligingsupdate voorzien bent. Liefst 95 procent van alle Pixel 3– en Pixel 3 XL-gebruikers heeft een beveiligingsupdate van de afgelopen negentig dagen. Heel gek is dat natuurlijk niet: de updates verschijnen iedere maand als eerste voor Googles eigen smartphones. Hoeveel toestellen in totaal de updates ontvangen is onbekend, maar Google geeft wel aan dat het er 84 procent meer zijn dan een jaar geleden.
Zo bescherm je je Android-smartphone
Voor Android is openheid zowel een kracht als een zwaktepunt. Gebruikers zitten bij de installatie van nieuwe apps namelijk niet vast aan de app-winkel van Google. Je kunt via elke site installatiebestanden downloaden en op je Android-smartphone zetten. Veel van die sites controleren echter niet of de apps wel volledig veilig zijn. Daardoor loop je buiten de Play Store een stuk meer risico.
Wil je meer weten over de risico’s van gevaarlijke apps, lees dan ook onze beveiligingsgids voor Android-smartphones. Daar vind je ook tips voor virusscanners, vpn-apps en andere manieren om data op je toestel te beschermen.
Lees het laatste nieuws over Google
- Opinie: welke functies maken een telefoon (niet) premium? (7-12)
- Laatste Feature Drop 2023: nieuwe functies voor je Pixel-apparaten (7-12)
- Gemini maakt Google Bard veel beter: dit moet je weten (7-12)
- Check: klopte de uitgelekte Google-roadmap van 2023? (6-12)
- Laatste beveiligingsupdate van 2023 rolt uit voor Google Pixels (6-12)