Deze opvallende smartphones bewijzen dat innovatie niet dood is

Thomas Haenen
26 mei 2017, 20:55
5 min leestijd
Deze opvallende smartphones bewijzen dat innovatie niet dood is

Innovatie is dood? Onzin! Er wordt nog altijd meer dan genoeg geïnnoveerd op mobiel gebied. Of we op sommige van die verbeteringen zitten we wachten, is echter de vraag.

Lees verder na de advertentie.

Rare smartphones en de innovatie die ze brengen

Het is inmiddels bijna tien jaar sinds de introductie van de moderne smartphone, met groot capacitief touchscreen en ondersteuning voor apps. Sindsdien hebben we nog vele verbeteringen mee mogen maken. Zo kan een goede smartphonecamera nu prima concurreren met de meeste digitale camera’s, terwijl de hardware zo krachtig is dat geavanceerde games geen enkel probleem zijn. Smartphones zijn nog nooit zo uitgebreid, veelzijdig en vooral handig geweest.

Toch wringt er iets. We horen het regelmatig van onze bezoekers: waar blijft de innovatie? Ieder nieuw vlaggenschip dat verschijnt oogt als een evolutie, geen revolutie. De grote sprongen voorwaarts lijken verdwenen te zijn, waardoor een vers toptoestel meer een invuloefening dan een kans om te verbazen blijkt. Gelukkig laten fabrikanten ons nog geregeld weten apetrots zijn op hun nieuwste innovaties, die mobiele telefoons toch weer een tikkeltje beter maken. We nemen de grootste mobiele innovaties van de voorbije maanden met je door – de een wat nuttiger dan de andere.

1. Voorkantvullende schermen

Dit voorjaar verschenen zowel de Samsung Galaxy S8 als de LG G6, twee toestellen met schermen die vrijwel de hele voorkant in beslag nemen. Door de randen rond het scherm minimaal te maken en alle knoppen naar de achterkant te verplaatsen, blijft er meer ruimte voor het scherm zelf over. Zo heb je een groot scherm, in een relatief handzame verpakking.

Nieuwe Galaxy S8 kleuren

Geslaagde innovatie? Absoluut! We zijn er inmiddels aan gewend dat de schermen van onze smartphones ieder jaar een stukje groter worden. In het verleden zorgde dat voor toestellen die ideaal waren voor games en films, maar die qua handzaamheid teleurstelden. Het voorkantvullende scherm is de ideale oplossing: wel de lusten, maar niet de lasten van zo’n mooi, groot scherm.

2. Tweede scherm voor notificaties

Sommige fabrikanten kiezen niet voor één groot scherm, maar plaatsen er gewoon twee op hun smartphones. Zowel de LG V20 als de HTC U Ultra plakken een klein extra beeldscherm boven het primaire beeldscherm. Op dat extra scherm kun je notificaties tonen, snelkoppelingen naar je favoriete apps of een overzicht van je belangrijkste contacten zetten.

Geslaagde innovatie? Groot voordeel is dat het extra scherm zorgt voor accubesparing. Krijg je een notificatie binnen terwijl het toestel op stand-by staat, dan moet alleen het kleinere beeld geactiveerd worden. Apps kunnen er geen gebruik van maken, dus meestal staan er slechts wat snelkoppelingen in. En omdat het scherm helemaal bovenaan zit, moet je net wat meer moeite doen om erbij te kunnen. Doe ons maar één voorkantvullende beeldscherm, daar kunnen we een stuk meer mee.

3. Lichtgevende achterkant

Je hebt innovatie, en je hebt gimmicks. De lichtgevende achterkant van de Alcatel A5 LED valt overduidelijk in die laatste categorie. Het toestel wordt geleverd met een speciale cover voor achterop. Daarin zitten verschillende led-lampjes verwerkt die in afwisselende kleuren flitsen afhankelijk van wat er op de voorkant gebeurt. WhatsApp-notificaties kleuren de achterkant groen, Facebook zorgt voor blauw licht en als je muziek luistert flitst de achterkant mee.

Alcatel A5 LED officieel

Geslaagde innovatie? Eerlijk is eerlijk: van alle gimmicks die we dit jaar hebben gezien, is de lichtgevende achterkant wel de geinigste. Het ziet er erg opvallend uit. Dat is op zich prima, want de A5 is een goedkoop toestel dat alles moet doen om eruit te springen. De achterkant is echter wel relatief zwaar en dik. Ook zorgen de extra lampjes ervoor dat de accu sneller leeg loopt. Grote kans dat je er na een paar dagen al op uitgekeken bent.

4. Knijpbare randen

De HTC U11 is het nieuwe vlaggenschip van de Taiwanese fabrikant en ligtvolgende maand in de winkels. Het toestel moet het niet alleen hebben van heftig BoomSound-geluid en een indrukwekkende camera, maar ook van een opvallende besturingsmethode. In de zijkant zitten drukgevoelige sensoren verwerkt. Daardoor kun je apps opstarten of acties uitvoeren door in de rand te knijpen. Je opties zijn wel wat beperkt: de U11 maakt enkel onderscheid tussen hard en zacht knijpen.

HTC U11 preview

Geslaagde innovatie? Op papier is de knijpbare rand nog altijd veelbelovend, maar met de uitwerking gaat HTC nogal de mist in. We hadden graag gezien dat swipen, meerdere keren knijpen en andere drukgevoelige acties ook herkend zouden worden.

Bovendien zijn de acties niet contextgevoelig. Je kunt er bijvoorbeeld niet voor kiezen dat knijpen in de camera-app een foto maakt, terwijl je op je homescreen er een app mee opent. In zijn huidige vorm had HTC net zo goed een extra knop voor snelkoppelingen op het toestel kunnen plaatsen.

5. Klein maar fijn

Hoewel het lijkt alsof smartphones alsmaar groter worden, zijn er ook uitzonderingen. Zo verscheen recent nog de Jelly op Kickstarter, de kleinste Android-smartphone in jaren. Het toestel heeft slechts een 2,45 inch-scherm en past daarmee in vrijwel elke broekzak. Omdat de Jelly op Android 7.0 loopt, kun je er echter wel vrijwel elke populaire app op gebruiken.

Rare smartphones

Geslaagde innovatie? Echt innovatief is een kleiner scherm natuurlijk niet; de Jelly is gewoon kleiner dan de concurrentie. Desalniettemin springt de Chinese fabrikant in op een interessante niche. Enige probleem: door het compacte design is er weinig ruimte voor goede hardware. De chipset in de Jelly is behoorlijk zwak, dus verwacht niet dat alle applicaties er even vlot op lopen. Zonder groot scherm hoef je blijkbaar ook niet te rekenen op grootse kracht. Dat de Jelly al voor minder dan 100 dollar verkocht wordt, maakt gelukkig veel goed.

Wat is jouw favoriete innovatie van de afgelopen jaren? En wat zou jij graag nog in een toekomstige smartphone zien? Laat het ons weten in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Alcatel A5 LED
Alcatel A5 LED

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu