RCS: 7 vragen en antwoorden over de opvolger van sms

Michel van 't Klaphek
15 november 2019, 19:27
4 min leestijd
RCS: 7 vragen en antwoorden over de opvolger van sms

RCS is de opvolger van sms en vindt zijn weg naar steeds meer landen. Wat zijn de verschillen met zijn voorganger en wanneer kunnen we ermee aan de slag in Nederland? Android Planet beantwoordt de belangrijkste vragen over RCS.

Lees verder na de advertentie.

1. Wat is RCS?

Rich Communication Services, of kortweg RCS, is de opvolger van sms. Net als zijn voorganger kun je elkaar berichten sturen. Het maakt hierbij niet uit of je een Android-telefoon, iPhone of andere smartphone gebruikt.

Een belangrijk pluspunt van de sms-opvolger zijn de multimediafuncties. Net als in bijvoorbeeld WhatsApp kun je foto’s, gifjes en video’s naar elkaar versturen. RCS maakt gebruik van je wifi-verbinding of mobiele data-abonnement, in plaats van een sms-bundel.

2. Wie zitten er achter RCS?

RCS is in 2008 door de GSM Assocation (GSMA) gekozen als opvolger van sms. Deze organisatie bestaat uit vertegenwoordigers van bedrijven die op de één of andere manier met telecom te maken hebben, zoals smartphonefabrikanten, providers en software-ontwikkelaars.

Zoals dat vaak gaat bij dit soort grote organisaties, moet er een hoop vergaderd worden om iedereen op een lijn te krijgen. Het heeft daarom tot 2016 geduurd om precies vast te stellen waar RCS in de praktijk aan moet voldoen.

3. Wat zijn de voordelen?

Als je het glas halfvol ziet, heeft RCS enkele duidelijke voordelen ten opzichte van sms. De nieuwe standaard voor berichtendiensten is een stuk uitgebreider, werkt op alle telefoons van alle merken en is niet exclusief verbonden aan een provider. Verder voelt de nieuwe berichtenstandaard meer als een chat aan, zoals je gewend bent van WhatsApp, Telegram en andere diensten.

rcs opvolger sms 2

Aan de hand van puntjes zie je bijvoorbeeld dat iemand anders een berichtje aan het schrijven. Verder kun je met RCS (video)bellen, grappige plaatjes versturen, emoji gebruiken en groepsgesprekken aanmaken.

Je kunt het dus zien als een moderne chat-app, maar dan in het vertrouwde jasje van sms. Je hebt namelijk geen aparte app nodig: RCS wordt op den duur ‘gewoon’ aan de Berichten-app van je smartphone toegevoegd.

4. En hoe zit het met de nadelen?

Maar er kleven ook nadelen aan het nieuwe protocol. Een belangrijke tekortkoming is het ontbreken van encryptie. Dit betekent dat de provider in theorie inzage heeft in de inhoud van je bericht. Populaire chatdiensten als WhatsApp bieden wel end-to-end encryptie, waardoor de inhoud alleen voor jou en de ontvanger zichtbaar is.

Een andere tekortkoming is dat RCS gekoppeld is aan je telefoonnummer, net als het sms’en van nu. De berichtendienst werkt dus alleen via je telefoon. Natuurlijk kun je RCS waarschijnlijk te zijner tijd wel koppelen aan je computer en hiermee berichten versturen, net als WhatsApp Web, maar je smartphone blijft verantwoordelijk voor het ontvangen en versturen.

rcs opvolger van sms

5. Waarom is RCS belangrijk voor Android?

Google heeft zich de afgelopen maanden opgeworpen als een belangrijke promoter van de nieuwe berichtenstandaard. In de Verenigde Staten heeft het de opvolger van sms bijvoorbeeld toegevoegd in de Berichten-app van alle Android-smartphones. Alhoewel Google een kleine telecomprovider in de Verenigde Staten heeft, lijkt het bedrijf geen direct belang bij de invoering van RCS te hebben.

Er is echter meer aan de hand. De invoering van een nieuwe berichtenstandaard is namelijk een potentieel ontzettend lucratieve handel. Dit heeft ermee te maken dat het overgrote merendeel van alle verkochte smartphones, volgens marktonderzoeker Statista zo’n 75 procent, momenteel op Android draait.

Als Google erin slaagt om dit marktaandeel over te zetten naar RCS, zet het concurrerende berichtendiensten als WhatsApp, van Facebook, en iMessage een enorme hak. Met laatstgenoemde chatdienst kunnen Apple-gebruikers elkaar onderling berichten sturen en bellen. Tot zover bekend heeft de iPhone-maker geen plannen om RCS te gaan ondersteunen.

Lees verder: Google zet door: sms-opvolger RCS wordt zonder providers uitgerold

google pixel 4 xl review

6. Blijft sms bestaan?

De afgelopen jaren zijn er veel artikelen verschenen die sms doodverklaard hebben. Alhoewel de vertrouwde berichtenstandaard op de lange termijn gaat verdwijnen, blijft het voorlopig bestaan.

Tal van bedrijven, organisaties en mensen over de hele wereld vertrouwen op (de techniek achter) sms, dus het protocol blijft de komende jaren nog wel bestaan. Waarschijnlijk gaat RCS in fases de functies van zijn voorganger overnemen.

7. Wanneer krijgen we RCS in Nederland?

Er zijn wereldwijd ontzettend veel telecomproviders die allemaal hun eigen ambities, toekomstplannen en budgetten hebben. Het is dus een megaklus om al deze bedrijven te overtuigen om over te stappen naar het nieuwe protocol. RCS wordt momenteel ondersteund door in totaal 81 providers en GSMA wil er minstens 27 aansluiten in het eerste kwartaal van 2020.

Wanneer RCS in Nederland beschikbaar wordt, is vooralsnog een groot vraagteken. Nog geen enkele Nederlandse provider heeft zijn plannen bekendgemaakt. De sms-opvolger is wel met een opmars bezig. Zo is de Belgische provider Orange begonnen met een gefaseerde uitrol en in de Verenigde Staten heeft Google de optie toegevoegd aan de Berichten-app.

Meer over sms

Sms blijft voorlopig dus nog wel bestaan. Ook de vertrouwde berichtendienst moet met de tijd mee, en dus kun je sinds enige tijd ook berichten versturen via je computer. Check ons artikel over de webversie van Android Berichten om te kijken hoe je dit doet. Ook vult Android zelf sms-verificatiecodes in: wel zo handig!

Bronnen: GSMA, Statista
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu