Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Zo zorgt Google dat captcha’s op Android grotendeels verdwijnen

Erwin Vogelaar
9 juni 2017, 20:34
2 min leestijd
Zo zorgt Google dat captcha’s op Android grotendeels verdwijnen

Een captcha op je smartphone invullen is onnodig vervelend. Daar maakt Google nu een einde aan met de reCAPTCHA Android-api. 

Lees verder na de advertentie.

reCAPTCHA Android-api maakt captcha’s onzichtbaar

De captcha is een noodzakelijk kwaad. Via kleine tests moet je online regelmatig aangeven dat je echt een mens bent en geen robot. Bijvoorbeeld door geschreven woorden over te typen, of door op de juiste afbeeldingen te tikken. Google zet zich al jaren in om deze captcha’s zo soepel mogelijk te maken. Eerder dit jaar liet het bedrijf weten dat zijn reCAPTCHA-project inmiddels zo goed is, dat de checks steeds meer op de achtergrond gebeuren en jij dus niets meer hoeft te doen. Nu worden captcha’s op Android ook aangepakt. Dat doet Google met de reCAPTCHA Android-api als onderdeel van Google Play Services.

Met deze api kan reCAPTCHA zien of jij een mens en geen robot bent bij het online surfen op je smartphone. Hier wordt dezelfde onzichtbare technologie voor gebruikt als op pc’s, zodat jij vaak niet eens wat hoeft te doen.

recaptcha android

Achter de schermen worden risicoanalyse’s uitgevoerd. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar je tikgedrag of swipegedrag om te bepalen of je mens bent of niet. Gedraag jij je menselijk genoeg, dan hoef je niet eens op een vinkje te tikken om dat te bewijzen. Het kan natuurlijk voorkomen dat reCAPTCHA het niet zeker weet. Dan word je wel om een kleine actie gevraagd om zo de veiligheid te waarborgen.

Omdat de reCAPTCHA Android-api verbonden is met Google Play Services hebben de meeste Android-toestellen er toegang toe. Dit betekent dus dat vervelende captcha’s vrij snel voor veel gebruikers gaan verminderen. De reCAPTCHA Android-api is onderdeel van Google SafetyNet om apps te beschermen. Google werkt ook aan een versie van de captchatechnologie voor iOS.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu