Zo weet Googles reCAPTCHA dat je geen robot bent
Erwin Vogelaar

Google is het afgelopen jaar druk bezig geweest om zijn reCAPTCHA zo slim mogelijk te maken. Inmiddels weet dit systeem automatisch of je een mens of robot bent.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

reCAPTCHA

We moeten online vaak bewijzen dat we geen robot zijn door een captcha in te vullen. Deze captcha’s worden steeds makkelijker, maar soms ook steeds moeilijker. Hoef je de ene keer alleen maar op een vakje te klikken, krijg je de andere keer een moeilijke quiz waarin je op negen foto’s de bomen moet identificeren. Google is het afgelopen jaar druk bezig geweest met zijn reCAPTCHA-project om dit systeem verder te vereenvoudigen. reCAPTCHA is nu zo goed, dat het onzichtbaar op de achtergrond werkt en automatisch weet of je mens of robot bent.

reCAPTCHA

Uiteraard gebruikt Google hier machine learning voor, maar ook geavanceerde risicoanalyse. Dit betekent dat wanneer jij op een webpagina komt, Google kan zien of je een mens bent zonder dat je hiervoor iets speciaals hoeft te doen. Zo wordt er gekeken naar je ip-adres en de bewegingen van je muis. Merkt Google toch dat er een risico is, dan moet je alsnog een puzzeltje oplossen om te bewijzen dat je geen robot bent.

CAPTCHA is een afkorting die staat voor ‘Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart’, dus een test om te zien of iemand een mens of robot is. De puzzeltjes die we regelmatig hiervoor oplossen doen we niet alleen om onze menselijkheid aan te tonen. Door het overtypen van geschreven tekst, helpen we bijvoorbeeld boeken digitaliseren. Ook helpen we kaarten verbeteren en verschillende problemen met kunstmatige intelligentie op te lossen. De automatische reCAPTCHA heeft deze voordelen niet, maar daar staat tegenover dat het ons, mits het goed werkt, totaal niet lastig valt. Dat is ook wat waard.

Lees het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.