De rechtszaak over Google en Chrome is voorbij: dit heb je gemist

3 juni 2025, 15:13
3 min leestijd
De rechtszaak over Google en Chrome is voorbij: dit heb je gemist

De rechtszaak over Google en Chrome is voorbij, maar wat gaat er nu gebeuren? En wat is er allemaal gezegd? Dat leggen we uit.

Lees verder na de advertentie.

Google en Chrome: wat nu?

Toen we voor het laatst schreven over de rechtszaak tegen Google, was het allemaal net begonnen. Het grote vraagstuk van deze rechtszaak is of Google verplicht webbrower Chrome moet verkopen. Het bedrijf heeft namelijk een monopoliepositie op het gebied van zoekmachines en Chrome zou daar een te belangrijke toegangspoort voor zijn.

Verschillende kanshebbers hebben zich al gemeld als potentiële koper van Chrome. Dat is relevant, want in de rechtszaak moest aangetoond worden dat het verkopen van Chrome een reële optie is. Onder andere AI-bedrijven OpenAI en Perplexity zeggen interesse te hebben.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat Google aanklaagt, eist verder dat het bedrijf geen exclusiviteitdeals meer mag maken om zijn zoekmachine standaard te maken op bijvoorbeeld Apple-apparaten. Ook zou Google verplicht zijn zoekdata met andere bedrijven moeten delen.

google en chrome

Google verdedigt zichzelf

Google heeft zichzelf in de afgelopen periode natuurlijk stevig verdedigd. Zo heeft ceo Sundar Pichai lachend het geflopte Google Plus naar boven gehaald als voorbeeld dat het beste product altijd wint en Google ook weleens verliest. 

Een advocaat voor het bedrijf stelde daarnaast dat er geen bewijs is dat mensen een andere zoekmachine zouden kiezen als de exclusiviteitsdeals niet gesloten zouden worden. Van honderd getuigen die zijn gehoord zou geen enkele gezegd hebben: “Als ik meer flexibiliteit had, zou ik Bing hebben geĂŻnstalleerd”. 

Tevens beargumenteert Google dat niemand Chromium (de open-source basis voor Chrome en vele andere browsers) kan onderhouden zoals Google dat doet. Een advocaat van het ministerie van Justitie beweert echter dat Chrome in handen van een ander bedrijf er juist voor kan zorgen dat de webbrowser kan evolueren tot iets beters.

Firefox en Apple schieten te hulp

Opvallend is dat enkele concurrenten van Google het bedrijf te hulp zijn geschoten tijdens de rechtszaak, zoals Firefox-maker Mozilla. Hoewel Chrome en Firefox concurrerende webbrowsers zijn, krijgt Mozilla flink wat geld van Google om de Google-zoekmachine als standaard in te stellen. Mozilla zei tegenover de rechter dat zonder dergelijke deals, Firefox mogelijk niet meer kan bestaan.  

Ook Apple heeft tijdens de rechtszaak aangegeven de cheque van Google niet te willen missen. Eddy Cue van Apple zei het bizar te vinden dat zijn bedrijf de klos zou zijn, van een straf die juist Google zou moeten treffen. 

Gemini in Chrome

De rol van AI

Natuurlijk ging het in de rechtszaak ook veel over AI. De aanklacht tegen Google vanwege zijn monopoliepositie op het gebied van zoeken, is inmiddels alweer vijf jaar oud. In de afgelopen jaren is er heel veel veranderd en dat heeft waarschijnlijk grote invloed op de uiteindelijke uitspraak van de rechter.

Want hoewel het klopt dat Google vijf jaar geleden weinig concurrentie had op de zoekmarkt, leven we nu in een wereld waarin mensen steeds vaker zoeken via AI-chatbots zoals ChatGPT. Apple liet tijdens de rechtszaak zelfs weten dat voor het eerst in 22 jaar het aantal zoekopdrachten via Google in webbrowser Safari zijn gedaald.

En nu?

We moeten nog wel even geduld hebben op het besluit van rechter Mehta, over welke maatregelen worden opgelegd. De verwachting is dat dit besluit pas in augustus volgt. We houden jullie op de hoogte.

Tips voor Chrome

Voorlopig verandert er nog niets en kun je Chrome gewoon gebruiken zoals je altijd hebt gedaan. Wil je meer uit de webbrowser halen? Check dan deze Chrome-tips. En wist je al dat Gemini naar Chrome komt?

Bronnen afbeeldingen: Unsplash, Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu