De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google hangt recordboete boven het hoofd

Erwin Vogelaar
16 mei 2016, 11:11
1 min leestijd

Er staat een recordboete van drie miljard euro te wachten op Google, voor het misbruiken van zijn monopoliepositie in de Google-zoekmachine.

Lees verder na de advertentie.

Recordboete Google

De Europese Commissie houdt Google nauwlettend in de gaten. Aangezien het bedrijf op veel gebieden de grootste is en concurrenten niet tegen de gigant op kunnen boksen, moeten instanties een oog in het zeil houden of Google zijn machtspositie niet misbruikt. Eerder lieten we weten dat de Europese Commissie Google al heeft aangeklaagd, omdat er op Android eigen apps voorgetrokken worden en dat zorgt voor oneerlijke concurrentie. De recordboete die Google op dit moment boven het hoofd hangt, gaat over de monopoliepositie in de Google-zoekmachine en hoe de resultaten daar via algoritmes gemanipuleerd worden.

recordboete google

De afgelopen zeven jaar hebben onderzoekers in Brussel zich gebogen over de zoekmachine en dit onderzoek wordt nu afgerond. Volgens The Telegraph zou de Europese Commissie Google een boete van maar liefst drie miljard euro willen opleggen, een recordbedrag. De twijfelachtige eer voor de hoogste boete in deze categorie ging eerder naar Intel, met een boete van 1,1 miljard euro.

Wat is nu het probleem? Google zou in zijn zoekmachine eigen diensten prominenter in de zoekresultaten plaatsen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, omdat het zo de concurrentie schade doet. Of Google daadwerkelijk de boete opgelegd krijgt zal komende maand duidelijk worden. Naast het betalen van de boete, moet Google ook stoppen met het manipuleren van de zoekresultaten. Het bedrijf kan er ook nog voor kiezen om de aanklacht te bestrijden.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu