De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Nieuwe malware valt YouTube-kijkers aan: zo herken je het RedLine-virus

Michel van 't Klaphek
16 september 2022, 12:16
2 min leestijd
Nieuwe malware valt YouTube-kijkers aan: zo herken je het RedLine-virus

Beveiligingsonderzoekers hebben nieuwe malware ontdekt. Dit virus verspreidt zichzelf via YouTube-video’s voor gamers. De zogeheten RedLine-malware kan onder meer bankgegevens en wachtwoorden stelen.

Lees verder na de advertentie.

RedLine-malware richt zich op gamers

Cyberbedrijf Kaspersky heeft de nieuwe malwarebundel ontdekt. Criminelen zetten dit soort kwaadaardige software in om persoonlijke gegevens en/of geld van slachtoffers te stelen.

De ontdekte malware verspreidt zichzelf via YouTube-video’s. Deze filmpjes zijn meestal gericht op gamers die willen valsspelen en dienen als lokaas.

RedLine malware
Een voorbeeld van een lokaas-video

De video’s laten bijvoorbeeld zien hoe je bepaalde videogames kunt hacken door codes in te vullen. Hierdoor krijg je meer digitaal geld tot je beschikking om in-game te kunnen spenderen, of wordt het makkelijker om vijanden te verslaan. De video’s richten zich vooral op populaire games als Minecraft, Grand Theft Auto (GTA), FIFA en The Sims.

Om de ‘voordelen’ te kunnen gebruiken, moet je als kijker bestanden downloaden. Uiteraard is dit niet verstandig, want op die manier haal je het virus binnen.

Virus kan wachtwoorden en bankgegevens stelen

Het bestand bevat namelijk de beruchte RedLine-malware. Dit virus is in staat om gevoelige informatie van slachtoffers buit te maken, waaronder wachtwoorden, bankgegevens en gebruikersnamen.

De RedLine-malware kan onder meer gegevens stelen via (extensies van) de Chrome-browser, maar weet soms ook het slot van berichten-apps, vpn-apps en portemonnees voor cryptomunten te kraken.

Opvallend is dat de RedLine-malware zichzelf verspreidt. Het virus plaatst nieuwe video’s op YouTube op naam van het slachtoffer. Deze filmpjes beloven kijkers wederom te helpen bij het valsspelen in games, waarna het hele proces weer opnieuw begint.

Voorkom een besmetting

De belangrijkste tip om een besmetting te voorkomen is simpel: download geen vage bestanden op je telefoon. Wees helemaal op je hoede bij bestanden die worden aangeprezen in video’s waarin valsspelen wordt aangemoedigd.

Verder is het verstandig om je telefoon en apps zo snel mogelijk te updaten. Ook belangrijk: download alleen programma’s uit de officiële Google Play Store. Deze apps worden gecontroleerd op mogelijke aanwezigheid van virussen.

Android-malware: zo voorkom je dat je smartphone wordt besmet

Het laatste Android-beveiligingsnieuws:

Bron: Kaspersky
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu