Deze 8 beloofde functies mist Google Stadia bij de release

Colin Baak
15 november 2019, 11:03
3 min leestijd
Deze 8 beloofde functies mist Google Stadia bij de release

Vanaf 19 november start de nieuwe gamingdienst van Google: Stadia. Verschillende beloofde functies zijn echter niet direct beschikbaar. Android Planet zet op een rijtje welke dat zijn.

Lees verder na de advertentie.

Missende Google Stadia-functies

Vanaf volgende week kun je games streamen via Google Stadia. Dat is beperkt voor de mensen die een Founders Edition of Premiere Edition hebben besteld. De rest van de gebruikers kunnen vanaf 2020 aan de slag.

Daarbij zijn veel beloofde functies helemaal niet direct bij de release beschikbaar. Dat heeft Google laten weten in een AMA-sessie (Ask Me Anything) op Reddit. Wel zegt de zoekgigant die functies “snel na de release toe te voegen”. Dat kan echter verschillen per functie en exacte datums werden niet genoemd.

1. Familiedeling

Een game delen met een ander Stadia-account is er niet bij vanaf het begin. Google geeft als tijdelijke oplossing dat een game maar meerdere malen moet worden aangeschaft, om ‘m zo op verschillende accounts te kunnen spelen. Ouders die een game aanschaffen en die ook op het account van hun kind willen zetten, hebben voorlopig pech.

Google Stadia Founder's-edition

2. Achievement-systeem

Als je een game speelt, behaal je verschillende prestaties. Die zijn vanaf het begin niet direct in te zien, omdat dat gedeelte nog verder ontwikkeld moet worden. Wel zegt Google dat alle achievements worden opgeslagen, zodat die met terugwerkende kracht zichtbaar worden.

3. Chromecast-ondersteuning

Heb je zelf al een Chromecast Ultra in huis en dacht jij direct te kunnen Stadia’en, dan kom je bedrogen uit. De dienst werkt vanaf het begin alleen met meegeleverde Chromecasts. Deze bevatten de juiste firmware, die later pas voor huidige Chromecasts wordt uitgebracht.

4. Buddy Pass

Een vriend gratis kennis laten maken met Google Stadia? Het zou moeten kunnen via Buddy Pass. Deze functionaliteit vanaf het begin gebruiken, is er ook niet bij. Google hoopt het binnen twee weken na de release van Stadia te implementeren.

5. Multiplayer-ondersteuning

Dacht jij lekker online te kunnen gamen met vrienden, die ook interesse hebben in Google Stadia? In het begin zul je echt allen zelf kunnen gamen. Multiplayer-functionaliteit wordt nog wel voor het einde van het jaar toegevoegd.

6. Volledige support op pc’s

Stadia is onder andere te gebruiken op pc’s, maar functies zoals spelen in een 4K-resolutie, met hdr-beelden of genietend van 5.1-geluid komen pas ergens in 2020. De prioriteit van Google lag bij spelers die gebruikmaken van televisies, waar dat allemaal wel werkt vanaf het begin.

7. Toegankelijkheidsfuncties

Gamen met een beperking is normaal geen enkel probleem; daar zijn inmiddels allerlei prettige manieren voor ontwikkeld. Een spel spelen met Google Stadia terwijl je een beperking hebt gaat niet lukken, want functies zijn daarvoor niet aanwezig.

Google Stadia verwachtingen

Wel zegt Google bezig te zijn met het ontwikkelen van nieuwe standaarden, zodat in de toekomst toegankelijkheidsopties in elke game te vinden zijn.

8. Stadia-controller

Dit laatste punt geldt niet voor iedereen, maar het kan voorkomen dat je nog niet kunt gamen met de speciale Stadia-controller. Dit omdat jouw pre-order niet op tijd wordt uitgeleverd. Dan ben je voor even gebonden aan een combinatie van een muis en toetsenbord. Een ander nadeel is dat de controller alleen draadloos werkt in combinatie met een Chromecast Ultra, zoals we eerder schreven.

“Nieuwe functies op de planning”

In de AMA-sessie werd ook genoemd dat er allerlei nieuwe functies op de planning staan. Google ziet Stadia als bijvoorbeeld YouTube of Google Maps. Daar worden ook constant aanpassingen doorgevoerd, waardoor de diensten steeds beter wordt.

Al met al zijn veel beloofde functies vanaf de release dus nog helemaal niet aanwezig. Had Google de release moeten uitstellen of maakt het jou niet uit? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!

Lees meer over Google Stadia

Bron: Reddit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu