Review: Steel webbrowser krijgt update voor Android 1.5

Wouter Nijsen
19 juni 2009, 14:13
3 min leestijd
Review: Steel webbrowser krijgt update voor Android 1.5
screen

In het pre-Android 1.5 tijdperk was Steel dé webbrowser die de tekortkomingen van  Adroid’s eigen webbrowser oploste. Autorotate en een onscreen toetsenbord waren de belangrijkste features die Steel volgens sommige gebruikser beter maakten dan de standaard browser. Na de update van Android naar 1.5 (Cupcake) bleef Steel helaas eenzaam en alleen achter. Alle pluspunten van Steel waren namelijk door Cupcake weer teniet gedaan, doordat Android 1.5 zelf autorotate en een onscreen toetsenbord aan het operating system toevoegde.  Bijkomend probleem was dat deze versie van Steel voor onverwachte zwarte schermen zorgde en last kreeg van force-close issues. Steel was dus niet Cupcake-compatibel en heel even leek het erop dat de ontwikkelaar dit zo zou laten. Maar niets blijkt minder waar.

Sinds kort is namelijk Steel versie 0.1.1 in de Android Market te vinden. De grote vraag is natuurlijk: heeft deze versie nog bestaansrecht en is deze browser te verkiezen boven de standaard Android-webbrowser? In eerste instantie ben je geneigd hierop ontkennend te antwoorden. Maar na een paar dagen gebruik heb ik in ieder geval mijn mening positief bijgesteld. Steel is gevoelsmatig iets sneller en de volledig touchscreenafhankelijke bediening werkt vlot. Al het goede van de vorige versie is behouden, zoals o.a. het zoommenu, dat op te roepen is door een long-press ergens op het scherm.

Lees verder na de advertentie.

Nieuw is de Select-optie die aan dit menu is toegevoegd, die het mogelijk maakt om willekeurig welke tekst in een website te selecteren waarna deze selectie automatisch naar het clipboard gekopieerd wordt. En natuurlijk niet te vergeten: het full-screen browsen en de mogelijkheid de user-agent in te stellen op Android, iPhone of desktop. Zodat bijvoorbeeld speciale iPhone-sites ook correct worden weergegeven.

menu

Maar Steel heeft nog een troef achter de hand. De standaard Android-webbrowser heeft niet de mogelijkheid je favorieten in mappen in te delen, Steel heeft die mogelijkheid ook niet maar wel een creatieve oplossing paraat die ook het gewenste resultaat geeft. Je hebt namelijk de mogelijkheid een zogenaamd Label aan een favoriet te hangen. Alle gebruikte labels staan bovenin het scherm. Selecteer een Label en alleen de favorieten die dit Label hebben worden in je scherm weergegeven. Vooral als je een lange lijst met bookmarks hebt is dit een handige optie om alles overzichtelijk in te delen.

favorieten2

De belangrijkste verbeteringen in deze versie zijn volgens de ontwikkelaar:

 • fixed hard keyboard in find dialog
 • fixed progress bar at start-up and when opening pages form external applications
 • added option to hide zooming over links
 • added prompt to open file after download
 • long press back key to exit immediately
 • clear cache on exit
 • search for text in web page
 • select text in web page
 • fully cupcake compatible
 • search in address bar with shortcuts (g for google, d for dictionary, w for wikipedia, b for bing)
 • tag your bookmarks to organize them (use “home” tag for home page)

Conclusie:
Heeft Steel bestaansrecht? Ja, ik denk het wel. De snelle full-screen browser met zijn geheel eigen on-screen interface is niet beter of slechter dan de standaard Android-webbrowser, maar wel gewoon anders. En dat ligt je, of niet. De mogelijkheid om labels aan bookmarks te kunnen toevoegen maakt dat Steel op dat punt duidelijk gebruikersvriendelijker is.

Meer info op de website van de ontwikkelaar

Steel is gratis te downloaden in de Android Market.

Categorie: Apps
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's