Review: Uitzending Gemist voor Android [pre-releaseversie]

Redactie
17 september 2009, 13:32
5 min leestijd
Review: Uitzending Gemist voor Android [pre-releaseversie]
uitzending gemist android
android uitzending gemist

De NPO is druk bezig om tv-programma’s toegankelijk te maken op mobiele toestellen. Eergisteren zonden ze Prinsjesdag via streaming video uit (onder andere op de iPhone) en nu werden we gisteren getipt dat het sinds kort ook mogelijk is om Uitzending Gemist op je Android-toestel te kijken.
Is dat nieuw? Toch niet helemaal, want het gebeurt via een applicatie die eigenlijk al veel langer beschikbaar was voor Windows Mobile, Symbian en Java-toestellen. Het is dus een generieke applicatie die nog niet voor Android is geoptimaliseerd. We vroegen de NPO om een reactie, om duidelijk te krijgen hoe het nu precies zit met deze mysterieuze ‘uitgelekte’ applicatie en wat de plannen zijn voor een echte Android-applicatie. De reactie liet even op zich wachten, omdat de NPO op dit moment druk is met de lancering van de iPhone-applicatie, die na een wekenlange wachttijd sinds vanochtend verkrijgbaar is.

Over een speciale Android-versie van Uitzending Gemist wordt al een tijdlang gepraat, maar is nog steeds niet officieel aangekondigd. Via onderstaande QR-code of via de webpagina m.uitzendinggemist.nl blijkt je al wel een applicatie Uitzending Gemist te kunnen downloaden, die de inrduk wekt dat het om een ‘echte’ Android-applicatie gaat. Die blijkt echter nog niet op alle toestellen goed te werken, maar op de T-Mobile G1 kregen we de applicatie wél aan de praat en dat was een mooie gelegenheid om eens te kijken of Uitzending Gemist op dit moment al genoeg te bieden heeft voor Android-bezitters.

Lees verder na de advertentie.

Gerald van der Wijngaart, die bij NPO verantwoordelijk is voor marketingcommunicatie, was bereid om een toelichting te geven. Daarbij blijkt al meteen dat het nog niet gaat om een Android-applicatie, die al klaar is voor het grote publiek:

Deze eerste Android-versie van Uitzending Gemist is een afgeleide van de applicatie die eerder voor Windows Mobile, Symbian en JAVA toestellen is opgeleverd. Het gaat dus om een generieke applicatie, die voor enkele honderden type mobiele toestellen geschikt is en waar maandelijks nieuwe typen toestellen aan worden toegevoegd.

NPO bezint zich nog op de verdere ontwikkeling voor Android. Net als de iPhone biedt Android nieuwe mogelijkheden, die bij het opbouwen van het generieke platform nog niet voorhanden waren. Of dat leidt tot een speciale Android-versie of aanpassingen van de generieke applicatie, is nog niet besloten.

Eigenlijk lijkt het er dus op, dat NPO de al bestaande Java-applicatie in een ‘Android-wrapper’ heeft gestopt, waardoor het voor de oppervlakkige toeschouwer lijkt alsof je een echte Android-applicatie installeert.

Je loopt dus de kans dat je tegen problemen aanloopt als je deze ‘Android’-applicatie installeert en dat niet alle functies werken. Mocht je dat op de koop toe nemen, dan is het best de moeite waard om eens te testen.

Installatie

Allereerst de installatie: kies je voor installatie via de website, dan kom je eerst een scherm met aanvullende instructies tegen, waarop onder andere staat dat je het beste via Wi-Fi kunt kijken en dat de beelden alleen vanuit Nederland te bekijken zijn. Hieronder zie je de schermen die je moet doorlopen:

uitzending gemist installeren

De applicatie is 264kB groot en gratis te installeren. Bij het opstarten zul je merken dat de applicatie even tijd nodig heeft om verbinding te maken.

Uiterlijk en navigatie

Als je de applicatie opstart zie je de laatste drie uitzendingen in beeld. Op het moment van schrijven van de review (gistermiddag) is dat de MAX Geheugentrainer en twee uitzendingen van het NOS Journaal. Blader je verder naar beneden, dan zie je de bekende tv-programma’s van de publieke omroep: De Wereld Draait Door, Paul en Witteman, De rijdende rechter, NOVA/Den Haag Vandaag, Opsporing verzocht en dergelijke. Onderin het scherm is een soort nieuws-tickertape zichtbaar: een lichtkrant die je attendeert op de NOS Micromovies.

uitzending gemist micromovies

Die Micromovies bevinden zich achter een piepklein tabblad, linksboven in het scherm. Als je goed kijk, zijn daar nog meer tabbladen zichtbaar, die op dit moment nog niet zijn gevuld. Mogelijk gaat NPO daar nog extra content onderbrengen. Micromovies zijn in feite korte filmpjes van zo’n 2 tot 3 minuten. Het zijn een soort kunstfilmpjes die je als streaming video kunt bekijken, maar via linkjes onderaan het scherm ook kunt downloaden. De meeste mensen zullen Uitzending Gemist echter installeren omdat ze gewoon het laatste NOS Journaal of een gemist tv-programma willen zien.

Het aanbod gaat op dit moment nog niet ver terug: je kunt de uitzendingen van vandaag en gisteren zien, met bijvoorbeeld de samenvatting van Prinsjesdag en de uitzending van Man bijt hond van gisteren, maar je kunt niet tot 8 dagen terug, zoals bij de iPhone-applicatie van Uitzending Gemist (die overigens nog niet is vrijgegeven door Apple). Bij de iPhone-applicatie kun je ook zoeken door programma’s, maar dat zit er bij de Android-applicatie ook nog niet in: er is alleen één hoofdscherm met een lijst van het aanbod. Druk je op de Menu-knop, dan is er alleen een mogelijkheid om de applicatie af te sluiten.

Prestaties

Het klinkt allemaal leuk, zo’n tv-applicatie op je Android-toestel, maar in de praktijk blijkt het nog een beetje behelpen. Ten eerste hebben de tv-programma’s flink wat tijd nodig om te bufferen. Bij het opstarten moet je ook rekening houden met wat opstarttijd. Even lekker naar het NOS Journaal kijken kost daarom meer tijd dan je zou verwachten. Misschien is dat de reden waarom NPO de applicatie nog niet officieel heeft aangekondigd, maar alleen op een onopvallende plek op de website aanbiedt. Bekijk je de detailpagina van een tv-programma, dan zie je een aanwijzing dat je door een druk op het scherm of op de *-toets de uitzending ook schermvullend kunt bekijken. Bij mij werkte die functie nog niet.

In het detailscherm zie je onderin een balk waarmee je kunt bladeren tussen de tv-programma’s: geef een swipe-beweging over de tekst en de vorige of volgende uitzending verschijnt in beeld. Als je erop tikt, zal de applicatie proberen om deze uitzending te bufferen en af te spelen. Bij mij is de telefoon alweer in slaapstand gegaan voordat het bufferen van de uitzending klaar is. De beeldkwaliteit is nog niet optimaal en het wisselen tussen kleine en beeldvullende weergave duurt ook langer dan je zou willen.

Conclusie

Kan je Uitzending Gemist daadwerkelijk op je Android-toestel bekijken en is het ook een aanrader om te installeren? Voorlopig nog even niet: deze eerste versie is nog wat buggy en levert onvoldoende kwaliteit. Dat is ook de reden waarom de applicatie nog niet officieel is aangekondigd door de NPO: leuk als je ermee wilt spelen en mooi als het blijkt te werken, maar verwacht er nog niet teveel van.

Categorie: Apps
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's