Rivaliteit tussen Google en Apple nader bekeken

Redactie
14 maart 2010, 13:02
2 min leestijd
Rivaliteit tussen Google en Apple nader bekeken
nexus one

De New York Times heeft een uitgebreid artikel gepubliceerd, waarin ze uitzoeken hoe de rivaliteit tussen Google en Apple kon ontstaan. Ze spraken met diverse medewerkers die bij vergaderingen tussen beide bedrijven aanwezig zijn geweest. De conclusie van het verhaal? Apple-topman Steve Jobs voelt zich bedonderd omdat Google zich niet aan afspraken heeft gehouden. Google bracht een mobiel besturingssysteem uit dat op een aantal punten was afgekeken van de iPhone. Volgens Google was de relatie tussen beide bedrijven nog prima, maar Apple klaagde ondertussen wel Android-toestelmaker HTC aan. Google koos daarbij de kant van HTC.

Een tijdje geleden werd dat al duidelijk dat Jobs not amused was over het feit dat Google behoorlijk aan het oprukken was. Op een bedrijfsbijeenkomst zei hij: “We did not enter the search business. They entered the phone business. Make no mistake; Google wants to kill the iPhone. We won’t let them.” Jobs trok Google’s lijfspreuk ‘don’t be evil’ in twijfel, waarna een overdonderend applaus door de personeelsruimte klonk.

Lees verder na de advertentie.

Het artikel van NYT beschrijft dat Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page Steve Jobs als mentor zagen. Ze kwamen vaak op de campus in Cupertino. Met Google CEO Eric Schmidt had Jobs een minder goede band. Bij de introductie van Android liep de relatie al een knauw op. Er vonden verhitte vergaderingen plaats tussen Apple- en Google-medewerkers. Jobs zou daarbij Google regelmatig hebben beschuldigd van het stelen van iPhone-functionaliteit, terwijl de Google-topmensen beweerden dat de Android-functies gebaseerd waren op al langer bestaande ideeën. Sommige Android-prototypes bestonden al voordat de iPhone op de markt kwam. Tijdens één van die bijeenkomsten in 2008 zei Steve Jobs dat hij een rechtszaak zou aanspannen, als Google multitouch zou gaan gebruiken.

Jobs is volgens de NYT emotioneel betrokken bij deze strijd en dat is een uitzonderlijke situatie. Er ging nog wel een paar maanden overheen voordat Eric Schmidt uit de Raad van Bestuur van Apple stapte. Naar buiten toe werd niet veel gezegd, maar de werkelijke reden zou zijn dat Google een te grote bedreiging voor Apple werd: Android, de Chrome-browser en Google’s plannen om een eigen besturingssysteem voor netbooks uit te brengen zouden ervoor zorgen dat Google zich teveel op het terrein van Apple zou begeven.

Daarna barstte een strijd los om zoveel mogelijk bedrijven voor elkaars neus weg te kapen. Terwijl Apple nog in gesprek was met advertentiebedrijf AdMob, lag Google al op de loer. Apple sprak af dat ze 45 dagen kregen om de boekhouding van AdMob te bekijken; in de tussentijd mocht AdMob niet in gesprek gaan met andere kopers. Drie dagen nadat de onderzoeksperiode afliep kondigde Google opeens de overname van AdMob aan, voor $750 miljoen. Apple kocht daarna concurrent Quattro Wireless.

Het stuk van de New York Times is de moeite waard om eens rustig te lezen.

Categorie: Google
Thema: Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's