De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Robin Mobile review: onbeperkt sim only abonnement getest

Gijs Ettes
3 juli 2013, 13:30
4 min leestijd
Robin Mobile review: onbeperkt sim only abonnement getest
robin-mobile-logo

Robin Mobile biedt voor 39,95 euro per maand onbeperkt bellen, sms en mobiel internet. Maandelijks opzegbaar. Dat klinkt anno 2013 – met zijn lease-toestellen en strenge datalimieten – bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het zo. AndroidPlanet en Smartphone.nl testten een klein maandje het netwerk van Robin Mobile.

Lees verder na de advertentie.

Wilfred Rottier is de man achter  Robin Mobile, een naam die uiteraard een speelse verwijzing is naar Robin Hood. Rottier is geen vreemde in de telecomindustrie: hij zat ook al achter de uiteindelijk aan  KPN verkochte prepaid-provider Ortel Mobile. Robin Mobile is naar eigen zeggen echter het beste te omschrijven als `protestprovider`, een protest tegen het gebrek aan transparantie en vernieuwing op de telecommarkt.

AndroidPlanet gebruikte de mobiele provider dus een maand lang om de  via Twitter gestelde vragen  over Robin Mobile van een antwoord te voorzien, bijvoorbeeld over de internetsnelheid van het netwerk.

Het sim only aanbod en netwerk van Robin Mobile

Onbeperkt bellen, sms`en en internetten met een sim only abonnement. Maandelijks opzegbaar. 39,95 euro per maand en gebruikmakend van het betrouwbare KPN-netwerk. Dat zijn de kreten waarmee Robin Mobile de harten van consumenten wil veroveren. Deze kreten zijn grotendeels op waarheid gebaseerd, maar bellen of sms`en naar bepaalde servicenummers, en in of naar het buitenland, kost natuurlijk wel wat extra. Mobiel internet in het buitenland kan helaas nog niet.  Die mogelijkheid is er volgens Robin Mobile-medewerkster Irene Garcia Romay vanaf november dit jaar.

Extra betalen voor servicenummers en bellen in het buitenland

Voor die servicenummers en mobiele communicatie in het buitenland moet je `extra tegoed` afsluiten. Dit gaat voor 14,95 euro per keer en is onbeperkt houdbaar.  Dit bedrag loopt vervolgens per gebelde minuut of verzonden sms terug. Met andere kosten hoef je nooit rekening te houden bij de protestprovider, alleen met de 9,95 euro die je betaalt voor het aanvragen van je simkaart.

De service van Robin Mobile is meer dan prima. Met een handige app kun je op ieder platform snel je abonnement bekijken, aanvullen met extra tegoed of opzeggen en via de website krijg je doorgaans binnen enkele minuten antwoord via de livechat. Als test waren we bijvoorbeeld ons wachtwoord én e-mailadres vergeten, maar een medewerker van Robin Mobile wist ons binnen een kwartier weer in de MyRobin-omgeving te krijgen.

Beperkingen van ongelimiteerd mobiel internet

De meeste oren zullen echter gespitst zijn bij de belofte van onbeperkt dataverkeer, wat alleen in de vroege dagen van mobiel internet gebruikelijk was. Dit onbeperkte dataverkeer wordt geleverd met een maximale downloadsnelheid van 7,2Mbps seconde, over het doorgaans betrouwbare KPN-netwerk. 7,2Mbps is natuurlijk niet enorm snel (iets minder dan 1 megabyte per seconde), maar voor niet al te zwaar gebruik voldoet het zeker. Een mp3-bestand is bijvoorbeeld gemiddeld 5 tot 10 megabyte. Het maximale snelheidsaanbod op 3g-netwerken is momenteel 14,4Mbps.

Robin Mobile review

In de trein stelden we meestal snelheden rond de 4Mbps vast. Dat is ongeveer een halve megabyte per seconde. Het is natuurlijk allerminst de snelheid van een 4g-netwerk (maximaal 100Mpbs), maar prima voor niet al te zwaar gebruik. Minima van 1Mbps werden echter ook bereikt, dus verwacht geen wonderen van Robin Mobiles netwerk. Deze downloadtesten werden uitgevoerd met Speedtest, een handige applicatie voor het testen van je internetsnelheden.

Het is niet de bedoeling dat je je Robin Mobile-simkaart in iets anders dan een smartphone of tablet stopt. Dit kan de virtuele provider bovendien vrij gemakkelijk zien, waarna je tijdelijk wordt afgesloten van het netwerk. Constant downloaden via het mobiele netwerk wordt eveneens afgeraden, want daar is een mobiele verbinding volgens Robin Mobile niet voor bedoeld. Hier krijg je gelukkig wel eerst een waarschuwing over.

Robin Mobile ervaring: kiezen voor een onbeperkte sim only of niet

Het hangt eigenlijk helemaal van je eigen eisen af of je Robin Mobile een geschikte mobiele provider vindt of niet. Op het gebied van sim only kun je altijd goedkoper terecht – bij Hollandsnieuwe bijvoorbeeld. Zij bieden 550 belminuten, 1000 sms`jes en 1500MB voor 22 of 21 euro per maand (bij 12 of 24 maanden), een goed aanbod natuurlijk.

Als je alleen naar sim only-abonnementen met vergelijkbare prijzen zoekt, heeft  Vodafone daarnaast een interessant aanbod, mét toekomstige 4g-ondersteuning. Zij bieden voor 34,13 euro per maand (omgerekend bij een abonnement van 12 of 24 maanden) namelijk onbeperkt bellen, sms`en en 2000MB op een mobiel netwerk met een maximale downloadsnelheid van 28,8Mbps.

Robin Mobile wil uiteindelijk ook 4g gaan aanbieden, maar wanneer dat gebeurt, is nog de vraag. Het moet echter wel gezegd worden dat er geen concurrent is die op dit moment mee kan met Robin Mobiles maandelijkse opzegbaarheid en onbeperkte datalimiet. Wat dat betreft is Robin Mobile voorlopig koning op de telecommarkt. Verwacht alleen geen wonderen van de snelheid waarmee je kunt downloaden.

Het grootste voordeel van Robin Mobile is dus het `onbeperkte alles` wat je krijgt, met slechts enkele kanttekeningen; het enige nadeel hierbij is dat je het wat internetsnelheid betreft wel beter kunt doen, bij Vodafone bijvoorbeeld. Maar bij Robin Mobile zul je nooit voor verrassingen komen te staan: extra tegoed moet je altijd zelf aanschaffen en komt daardoor nooit zomaar bovenop je maandelijkse kosten. Erg handig voor je eigen overzicht.

Op zoek naar een een overzicht van alle Sim Only aanbiedingen? Check dan de beste Sim Only aanbiedingen van dit moment!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu