De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Robots in de zorg: onmisbaar en steeds beter betaalbaar (ADV)

Redactie
2 mei 2015, 13:20
1 min leestijd
Robots in de zorg: onmisbaar en steeds beter betaalbaar (ADV)

De zorg verandert en dat heeft grote gevolgen voor ouderen. Zij moeten door het sluiten van verzorgingshuizen langer thuis blijven wonen en worden afhankelijker mantelzorg. Het belang van connected zorgrobots wordt daarmee belangrijker.

Digitaal hulpje

De 76-jarige Ans woont alleen en heeft familie die ver weg woont. Mantelzorg krijgt zij daarom van een robot genaamd GiraffPlus. Dit digitale hulpje is geboren uit een project dat wordt gesteund door de Europese Unie. De robot kan activiteiten in huis monitoren en verzamelt data afkomstig van sensoren, die belangrijke informatie zoals het bloedsuikerspiegelgehalte kunnen meten. Daarnaast kan hij alarm slaan als Ans valt, zodat familieleden of andere hulptroepen worden ingeschakeld. De GiraffPlus kan verder  gebruikt worden om te beeldbellen met familieleden en werkt met een smartphone-app die in geval van nood notificaties stuurt naar een buddy.

In de nabije toekomst worden dit soort zorgrobots steeds belangrijker, zo verwacht expert Maja Rudinac, die leiding geeft aan een team robotonderzoekers van de TU Delft. Rudinac denkt dat robots op termijn zullen helpen met koken, wassen, de verzorging van ouderen en zieken en bij het opvoeden van kinderen. “Robots hoeven daarvoor niet bijzonder menselijk te worden, daar worden we ongemakkelijk van. We moeten ze zien als machines die ons leven verbeteren.”

Firestarters | the series, een initiatief van Vodafone, laat zien hoe mobiele technologie ons leven verandert. De vijfdelige documentairereeks is dagelijks te zien op Discovery Channel  of te bekijken op http://www.firestarters.nl. De verhalen focussen op mensen die de impact van de mobiele technologie zelf ondervinden (denk aan Ans en connected robots in de zorg).

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu