Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Consumentenbond: Runkeeper onduidelijk over privacy gebruikers

Erwin Vogelaar
4 juni 2017, 9:51
2 min leestijd
Consumentenbond: Runkeeper onduidelijk over privacy gebruikers

Volgens de Consumentenbond is je privacy in Runkeeper niet gewaarborgd in de voorwaarden van de app. Het is voor de gebruiker namelijk niet duidelijk of verzamelde data voor commerciële doeleinden wordt gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

Consumentenbond en Runkeeper-privacy

De populaire hardloop-app Runkeeper heeft sinds 1 april nieuwe privacyvoorwaarden, die nu nog langer zijn dan voorheen. De tekst is van 3.218 naar 4.987 woorden gegroeid. Volgens de Consumentenbond is in deze voorwaarden echter onduidelijk welke verzamelde informatie voor welk doel wordt gebruikt. Dit komt onder andere door de verdubbeling van vaag taalgebruik, met woorden als ‘may’ en ‘can’. De Consumentenbond heeft Asics, het moederbedrijf van Runkeeper, hierop aangesproken.

runkeeper-privacy

Met Runkeeper wordt er allerlei informatie van gebruikers verzameld. Denk aan je locatie, sportactiviteiten en foto’s. Hoewel je in Android wel kunt aangeven dat de app geen toegang krijgt tot bijvoorbeeld je camera en contacten, is het niet mogelijk om aan te geven dat je informatie niet met andere bedrijven gedeeld mag worden. Daar stem je mee in bij het aanvaarden van de voorwaarden. Zelfs als je deze voorwaarden wel leest, is het niet duidelijk om welke bedrijven het gaat. Een woord als ‘waaronder’ houdt de deur voor Asics open om data te delen met welk bedrijf het maar wil.

Asics heeft gereageerd door een nieuwe toestemming toe te voegen, waarmee consumenten aangeven of ze e-mails van bedrijven willen ontvangen. Volgens de Consumentenbond is dat niet voldoende. De data wordt bijvoorbeeld ook voor online advertenties gebruikt. Ook deelt Runkeeper standaard je e-mailadres en telefoonnummer met Facebook. De Consumentenbond raadt aan over te stappen naar een andere app als je niet wil dat Runkeeper jouw gegevens gebruikt voor commerciële doeleinden.

Vage taalgebruik

Het gebruik van lange teksten met vaag taalgebruik als voorwaarden, is niet voor niets. De kans is hierdoor klein dat je de tekst leest. En wees eerlijk: wanneer is de laatste keer dat je daadwerkelijk voorwaarden hebt gelezen, in plaats van direct op de accepteerknop te klikken? Hierdoor is het vaak niet duidelijk wat een app met jouw data doet. Runkeeper wordt nu door de Consumentenbond eruit gelicht, maar het geldt natuurlijk voor veel meer apps.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu