De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Russen opnieuw slachtoffer van Trojaans paard

Redactie
10 september 2010, 9:34
1 min leestijd
Russen opnieuw slachtoffer van Trojaans paard
trojaans paard

In augustus ontdekte virusbestrijder Kaspersky het eerste Trojaanse paard op een Android-telefoon. Android-malware, vermomd als een simpele mediaspeler, gebruikte een aantal Russische telefoons om sms`jes te sturen naar dure betaalde nummers. Nu blijkt dat Russen opnieuw het slachtoffer geworden zijn van een Trojaans paard. Een pornografische mediaspeler, die buiten de Android Market werd aangeboden, verzond na installatie drie premium-sms’jes naar dure nummers. Kosten: 18 dollar per gebruiker.

Volgens Kaspersky vertoont de nieuwe Trojaan gelijkenissen met het eerste Trojaanse paard. De makers van de applicatie maakte gebruik van zoekmachinevergiftiging om hun app te promoten. Door diverse trucjes toe te passen kregen ze hun websites bovenaan de zoekresultaten. Mobiele gebruikers klikken vaak op het eerste resultaat en vergeten soms aan veiligheid te denken.

Lees verder na de advertentie.

Wanneer de Trojaan is geïnstalleerd, dan vraagt de malware toegang tot de sms-functie van Android. Wanneer een gebruiker dit weigert, dan krijgt het Trojaanse paard geen toegang tot een bepaald deel van de code en kan de app niet functioneren. Wie wel toegang verleent, kan een hoge telefoonrekening verwachten.

Let op: een app vraagt slechts één keer toegang tot bepaalde functies. Wanneer je jouw goedkeuring geeft aan een Trojaans paard, dan kunnen de ontwikkelaars jouw telefoon permanent gebruiken om dure sms’jes te sturen. Totdat je de app verwijdert of je telefoonrekening ziet.

Zodra je in de Android Market blijft, hoef jij je weinig zorgen te maken over virussen en Trojaanse paarden. Toch is het mogelijk om je Android-telefoon extra te beveiligen. Lees het artikel: Hoe beveilig je jouw Android-telefoon?

Via: PC World

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu