De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Zo gaat Android Q je helpen bij een auto-ongeluk’

Michel van 't Klaphek
13 mei 2019, 20:39
2 min leestijd
‘Zo gaat Android Q je helpen bij een auto-ongeluk’

Het lijkt erop dat Android Q een speciale noodfunctie krijgt die weet wanneer je in een auto-ongeluk verzeild bent geraakt. De ‘crashdetectie’ lijkt voorlopig exclusief voor Google Pixel-smartphones te zijn.

Lees verder na de advertentie.

Safety Hub: Zo gaat Android Q helpen tijdens een autocrash

Je hoopt dat het nooit nodig is, maar het lijkt erop dat Google Pixel-smartphones er een mogelijk levensreddende functie bij krijgen. In een testversie van Android Q zijn namelijk aanwijzingen gevonden voor een zogeheten ‘Safety Hub’. Dit programma zorgt ervoor dat de Google Pixel een noodactie uitvoert wanneer je slachtoffer bent van een auto-ongeluk.

Het is nog onduidelijk wat deze noodactie precies inhoudt. We kunnen echter wel speculeren dat bijvoorbeeld direct de hulpdiensten worden ingeschakeld, en eventueel enkele noodcontacten op de hoogte worden gebracht. Ook zou het natuurlijk bruikbaar zijn als je telefoon direct je laatst geregistreerde locatie doorstuurt.

google pixel 3a

Het is vooral interessant hoe de telefoon weet dat er sprake is van een ongeluk. Waarschijnlijk maakt Safety Hub hierbij gebruik van een hoop bruikbare sensoren, zoals de versnellingsmeter die de klap registreert. Volgens XDA Developers, dat de functie in de Android 10-broncode ontdekte, is de functie voorlopig exclusief voorbehouden aan Google Pixel-telefoons.

Op de lange termijn zou Google deze crashdata kunnen gebruiken om gevaarlijke wegen te herkennen. Deze informatie kan bijvoorbeeld aan Google Maps worden toegevoegd zodat mensen weten waar ze moeten opletten.

Lees ook: De belangrijkste Android Q-vernieuwingen

Android Q uitproberen

Android 10.0 (Q) is momenteel als testversie beschikbaar voor 21 smartphones, waaronder natuurlijk Googles eigen Pixel-smartphones. Android Q bouwt vooral voort op het stabiele fundament van Android 9.0 (Pie) en voegt enkele bruikbare functies toe.

De meest visueel herkenbare is de donkere modus. Hiermee krijgt Android een donker tintje, wat vooral tijdens de avonduren fijn is. Ook worden er meer privacyfuncties toegevoegd en zorgt Project Mainline ervoor dat beveiligingsupdates sneller uitrollen. Als eerst aan de slag met deze functies? Check dan ons artikel over de Android Q-bèta downloaden en installeren.

Lees meer over Android Q

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu