Samsung: ‘Wij maken oudere smartphones niet langzamer’

Thomas Haenen
22 januari 2018, 12:28
2 min leestijd
Samsung: ‘Wij maken oudere smartphones niet langzamer’

Samsung heeft aangegeven dat het oudere smartphones niet langzamer maakt met updates. Het bedrijf reageert daarmee op een onderzoek van de Italiaanse overheid.

Lees verder na de advertentie.

Samsung ontkent accuklachten

“We geven geen verdere reactie op [het onderzoek van Italiaanse overheidsinstanties],” zo laat een woordvoerder van Samsung weten. “Zoals we eerder hebben aangekondigd, maakt Samsung zijn oudere smartphones niet langzamer met software-updates.”

De Italiaanse overheid kondigde vorige week een onderzoek aan naar Samsung en Apple. Overheidsinstanties zeiden klachten te hebben ontvangen over tragere smartphones. De suggestie werd gewekt dat beide bedrijven hun smartphones expres langzamer maken met updates, om zo consumenten te dwingen nieuwere smartphones zoals de Galaxy A8 te kopen.

iphone 6s vs galaxy s7

Apples accuproblemen

Apple doet dat in ieder geval wel, zo bleek onlangs. Recente iOS-versies beperken de kracht van de hardware, om zo de accu te sparen. Het bedrijf kreeg vervolgens veel kritiek, omdat die aanpassing onaangekondigd werd gemaakt. Volgens de Italiaanse overheid is Apple verplicht om consumenten vooraf te waarschuwen als de prestaties van hun smartphone aangepast worden. Omdat dat dit keer niet gebeurde, kan het bedrijf mogelijk een miljoenenboete opgelegd worden.

→ Lees op iPhoned meer over de iPhone-accureparaties

Volgens Apple-topman Tim Cook is het echter een vereiste om ervoor te zorgen dat de accu niet binnen een paar uur al leeg is. Het bedrijf geeft gebruikers met een toekomstige iOS-update de mogelijkheid om zelf te kiezen tussen een langere accuduur, of betere prestaties. Ook is het vervangen van de accu goedkoper gemaakt. Het bedrijf geeft inmiddels dus wel openheid van zaken.

Veel Android-fabrikanten lieten destijds al direct weten dat ze niet soortgelijke truucjes toepassen om de accuduur op niveau te houden. Onder andere LG, Motorola en HTC ontkenden dat ze dit deden. Ook Samsung gaf aan nooit smartphones te vertragen met updates. De Italiaanse overheid zet nu dus vraagtekens bij die ontkenning, al is niet helemaal duidelijk of ze bewijs hebben om deze claim te ondersteunen. Wanneer het onderzoek van de Italianen wordt afgerond, is nog onbekend.

Lees ook: Android-fabrikanten zeggen oudere toestellen niet te vertragen zoals Apple

Het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu