De Samsung Galaxy S21 FE nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Samsung kon in 2005 Android overnemen, maar lachte start-up uit

Redactie
17 februari 2014, 14:41
1 min leestijd
Samsung kon in 2005 Android overnemen, maar lachte start-up uit
samsung android overname

Het zou niet veel hebben gescheeld, of Android was alleen te verkrijgen met Samsung-smartphones. Het Zuid-Koreaanse bedrijf had in 2005, de weken voor de overname door Google, de mogelijkheid om Android over te nemen of in het bedrijf te investeren. Android-oprichter Andy Rubin had na een jaar geld nodig om zijn project door te zetten, en zocht als eerste bij telefoonfabrikanten naar geïnteresseerde partijen. En wie stond er hoog op zijn lijstje? Samsung.

Rubin vloog naar Zuid-Korea om Android aan 20 Samsung-bestuurders te pitchen. Zijn start-up toonde al veel potentie, in een jaar dat smartphones nog eigenlijk niet echt bestonden. Ondanks de potentie lachte Samsung Rubin en zijn Android-project uit. Twee weken later nam Google Android over voor 50 miljoen dollar.

Lees verder na de advertentie.

De gefaalde Samsung Android overname

rubin

Dat zegt Rubin (foto links) in het boek Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution. “Welk leger gaat dit project ontwikkelen? Je bent met zes mensen. Ben je high of zo”, zei Samsung tegen Rubin. Tijdens de meeting zou Samsung “compleet stil” zijn geweest en uiteindelijk Rubin uit de vergaderkamer hebben gelachen. Daarmee was de mogelijk Samsung Android overname van de baan. Twee weken later had Rubin een ontmoeting met Google-medeoprichter Larry page. Het team van Rubins Android verhuisde voor Google naar Mountain View.

De gefaalde Samsung Android overname is mogelijk de grootste fout van het Zuid-Koreaanse bedrijf geweest. Android bezit zo’n 75 procent van de mobiele markt en Samsung is door de dominantie van Android noodgedwongen bezig aan Tizen, zijn eigen besturingssysteem. Het probleem is echter dat de ontwikkeling van Tizen maar niet weer vlotten en de dominantie van Android steeds sterker wordt. En 50 miljoen dollar? Dat zou een peulenschil voor Samsung zijn geweest. Ouch.

Lees meer over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu