Consumentenbond sleept Samsung voor rechter om Android-updates

Wouter Nijsen
18 januari 2016, 18:00
2 min leestijd
Consumentenbond sleept Samsung voor rechter om Android-updates

De Consumentenbond spant een kort geding aan tegen Samsung. Consumenten zouden bij de aanschaf van een Android-toestel  slecht worden geïnformeerd over de updates die het krijgt.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Android-updates

De Consumentenbond gaat naar de rechter nadat in december een brief werd gestuurd en de bond in gesprek ging met Samsung. Hieruit kwam niet het resultaat waarop werd gehoopt, waarop  de bond nu een kort geding aanspant. “Consumenten worden bij de koop van een Samsung Android-toestel onvoldoende geïnformeerd over hoe lang zij software-updates zullen ontvangen. De Consumentenbond eist dat Samsung hierover duidelijke en ondubbelzinnige informatie verstrekt aan klanten”, zo meldt directeur Bart Combée. `Ook geeft Samsung onvoldoende informatie over kritieke veiligheidslekken in zijn Android-telefoons, zoals Stagefright. Ten slotte eist de Consumentenbond dat Samsung zijn smartphones ook daadwerkelijk van updates voorziet.’

Samsung staat er niet om bekend om oude toestellen veelvuldig te updaten, maar daar is het bedrijf niet alleen in. Ook andere fabrikanten hebben er een handje van om oude smartphones, die vaak zijn voorzien van capabele hardware, na de release weinig of geen updates te geven. De Consumentenbond geeft aan zich eerst op Samsung te richten, omdat het bedrijf marktleider is in Nederland.

Meer over Android-updates

Vorige week werd bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S5 Mini, een toestel dat in juni 2014 verscheen, bijgewerkt naar Android 5.1 (Lollipop). De update was al bijna een jaar te downloaden in andere landen, maar een update in Nederland liet veel langer op zich wachten. Waarom precies is niet duidelijk, wel is bekend dat Vodafone-gebruikers de update als eerste ontvangen.

galaxy s5 mini review

Samsung werkt momenteel hard aan de Android 6.0-update voor de Galaxy S6, S6 Edge en S6 Edge Plus. Die zou deze maand moeten verschijnen, al is geen precieze releasedatum bekend. Android Marshmallow geeft Samsung-smartphones onder meer het handige Google Now on Tap, de optie om afzonderlijke app-permissies te beheren en de energiebesparende stand Doze.

Het laatste nieuws  over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu