Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Waarom Samsung interesse zou hebben in BlackBerry

Gijs Ettes
15 januari 2015, 11:00
2 min leestijd
Waarom Samsung interesse zou hebben in BlackBerry

Onlangs gingen (wederom) geruchten dat Samsung een overname van BlackBerry zou overwegen. Beide partijen ontkennen dat er een bod is gedaan, maar dat Samsung interesse heeft in de Canadese telefoonmaker is zo gek nog niet.

Lees verder na de advertentie.

Gaat Samsung BlackBerry overnemen?

Samsung BlackBerry
De zakelijke telefoons van BlackBerry (l) en Samsung (r). Bron: DigitalTrends.

Gisteren meldde Reuters dat Samsung een overnamebod van omgerekend 6,3 miljard euro klaar zou hebben liggen. Dat zorgde er even voor dat de aandelen van het ploeterende BlackBerry toenamen, maar de berichten werden al gauw ontkracht. Zo gaf de Canadese telefoonmaker aan geen onderhandelingen met Samsung te voeren over een eventuele overname en was het statement van Samsung kort, maar krachtig: “Berichten in de media over een overname zijn ongegrond.” Mogelijk is het gerucht de wereld in geholpen  om de waarde van BlackBerry op de krikken, al is dat niet meer dan speculeren.

Patentstrijd

Toch zijn er goede redenen waarom Samsung interesse zou hebben in BlackBerry. Want ondanks dat laatstgenoemde nog maar een marginale rol speelt in de smartphonemarkt heeft het wel een behoorlijk aantal patenten in bezit. De circa 44.000 patenten die BlackBerry heeft, zou Samsung maar al te graag aan zijn portfolio willen toevoegen. De afgelopen jaren was het bedrijf immers verwikkeld in een fikse patentstrijd met onder andere Apple. Beide partijen hebben inmiddels geschikt, maar met meer patenten staat  Samsung in de toekomst sterker als het bedrijf zou worden aangeklaagd. Het is niet voor niets dat Google, toen het Motorola begin vorig jaar verkocht aan Lenovo, besloot het gros van de patenten van Motorola  te behouden. Ook kan het helpen om Chinese fabrikanten – die de patenten nodig hebben om buiten China te produceren – buiten de deur te houden.  In die zin zou Chinese interesse in BlackBerry overigens logischer zijn.

Samsung kan BlackBerry goed gebruiken om grip te krijgen op de zakelijke markt

Aan de andere kant heeft BlackBerry veel ervaring op de zakelijke markt en met veilige mobiele toepassingen die aantrekkelijk zijn voor bedrijven. Samsung heeft de afgelopen jaren veel tijd en middelen gestoken in het verbeteren  en aan de man brengen van zijn zakelijke KNOX-diensten. In november 2014 ging het zelfs samenwerken met BlackBerry om de beveiliging van KNOX op te schroeven en de suite aantrekkelijker te maken voor het bedrijfsleven. Vooralsnog is het echter niet zo dat zakelijke gebruikers  KNOX omarmen. Mogelijk kan een nauwere samenwerking met BlackBerry daar  verandering in brengen.

Sowieso zou Samsung door een overname van BlackBerry de groep zakelijke gebruikers die het momenteel bedient, kunnen uitbreiden. Anderzijds is de klantenkring van BlackBerry  de afgelopen jaren enorm afgenomen en zijn veel zakelijke gebruikers overgestapt naar Android en het meer gesloten iOS. Of BlackBerry een significante  bijdrage kan leveren aan de uitdagingen waarmee Samsung momenteel te maken heeft, valt dan ook te bezien.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu