Waarom Google je opeens waarschuwt voor de Samsung Email-app

Heb je een Samsung-smartphone, en kreeg je onlangs een bericht van Google dat een verdachte app toegang heeft tot je mails? Dat komt door een tijdelijke bug in de Samsung Email-app, zo legt de fabrikant uit.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Samsung Email-waarschuwing: is de app gevaarlijk?

Veel Samsung Email-gebruikers krijgen deze week plots een waarschuwing te zien over de maildienst. Google heeft de gebruikers een geautomatiseerde mail uitgestuurd, waarin het waarschuwt voor een mogelijk gevaarlijke app.

Samsung Email zou van een “niet-geverifieerde ontwikkelaar” komen en kan al je Gmail-berichten lezen, verzenden en verwijzen. Op Googles ondersteuningspagina voor Gmail zijn inmiddels honderden klachten te vinden van verwarde gebruikers.

Samsung Email-waarschuwing

Doorgaans wordt zo’n waarschuwing uitgestuurd als je een nieuwe dienst voor het eerst aan je Google- of Gmail-account koppelt. Deze melding werd echter ook uitgestuurd naar mensen die Samsung Email al maanden of zelfs jaren gebruiken. Waarom is nog onbekend. Ook het feit dat Google Samsung bestempelt als een twijfelachtige ontwikkelaar, is opmerkelijk.

Reactie Samsung: bug wordt snel verholpen

Uit een reactie van de Samsung-klantenservice blijkt dat het waarschijnlijk om een bug gaat. Het bedrijf zegt op de hoogte te zijn van het probleem en werkt samen met Google aan een oplossing. Vermoedelijk heeft Google onlangs enkele aanpassingen doorgevoerd aan zijn beveiligingsmeldingen, waardoor de Samsung Email-app nu voor nieuwe meldingen zorgt. De zoekgigant zelf heeft vooralsnog niet gereageerd op de bug.

Gebruikers die de melding hebben ontvangen, hoeven niet bang te zijn dat kwaadwillenden plots toegang hebben tot hun email-account. Voor zover bekend heeft nog altijd enkel Samsung en de Samsung Email-app toegang, en niet een onbekende niet-geverifieerde gebruiker. Samsung heeft deze permissies nodig om je mail te tonen in de app, maar gebruikt deze data verder nergens voor. Mail op je Galaxy S10 of Galaxy A50 kan dus niet opeens door wildvreemden gelezen worden.

Controleer regelmatig je Google-toegang

Desalniettemin kan het geen kwaad om te controleren welke apps en diensten toegang hebben tot gegevens op je Google-account. Daarvoor ga je naar deze pagina van je Google-dashboard. Klik op een app om te zien welke toegang deze heeft en wanneer die toegang verleend is. Zie je een twijfelachtige dienst, dan kun je de toegang op elk moment weer intrekken.

Lees het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.