De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Waarom Samsung en Huawei in 2018 alleen eigen hardware gebruiken’

Thomas Haenen
13 november 2017, 13:55
3 min leestijd
‘Waarom Samsung en Huawei in 2018 alleen eigen hardware gebruiken’

Samsung en Huawei stappen vanaf volgend jaar mogelijk vrijwel volledig over naar eigen hardware. De bedrijven liggen, net als Apple, in de clinch met Qualcomm.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Huawei, Samsung en Qualcomm ruzie hebben

Verschillende Android-fabrikanten zijn ontevreden over de hoge royalties die ze aan Qualcomm moeten betalen, zo meldt DigiTimes. Huawei heeft zijn betalingen volledig stopgezet terwijl het onderhandelt over de tarieven, en Samsung zou soortgelijke stappen overwegen. Mochten de bedrijven er niet uit komen, dan stappen ze vanaf volgend jaar over op eigen hardware. Ook andere fabrikanten zouden uit zijn op nieuwe onderhandelingen, al is onbekend welke bedrijven dat zijn.

Qualcomm ontwerpt en bouwt chips voor vrijwel alle Android-smartphones van de afgelopen jaren. Fabrikanten betalen echter niet alleen voor de chips die Qualcomm produceert, maar ook voor het gebruik van de technologie die het bedrijf heeft ontwikkeld. Qualcomm beschikt namelijk over de patenten voor netwerktechnologieën als 3G en 4G. Smartphonemakers die chips afnemen moeten het bedrijf tevens een vast bedrag betalen voor elk verkocht toestel.

Qualcom Clear Sight

Die patenten zijn een lucratief verdienmodel voor Qualcomm. Ruim een derde van de omzet van het bedrijf (vorig jaar in totaal 6 miljard) wordt uit patenten behaald. Ook de winst komt voor een groot deel uit royalties. Een te groot deel, zo claimen veel fabrikanten nu. Zij vinden dat sommige patenten niet geldig zijn, maar dat Qualcomm zijn monopoliepositie misbruikt om toch geld op te eisen. Fabrikanten willen nu dat de royalties lager worden of zelfs volledig afgeschaft.

Het eerste rumoer ontstond begin dit jaar, toen Apple een aanklacht indiende tegen Qualcomm. Nu blijkt dat ook Android-fabrikanten zich storen aan het beleid van het Koreaanse bedrijf. Huawei is per direct gestopt met betaling van royalties, en kiest voorlopig voor eigen hardware tot de tarieven dalen. Samsung heeft nog geen keuze gemaakt, maar volgens bronnen overweegt dat bedrijf op korte termijn soortgelijke stappen te zetten.

Wat betekent dit voor Android-smartphones in 2018?

In de praktijk betekent dit dat Samsung en Huawei vanaf volgend jaar mogelijk alleen nog smartphones met eigen hardware maken. Stiekem doen beide fabrikanten dat al voor een groot deel. Huawei’s Kirin-chips en Samsungs Exynos-chips zijn in de vlaggenschepen en duurdere smartphones van beide bedrijven te vinden. Veel budgetsmartphones lopen echter nog op Qualcomm-chips. Qua kracht gaat dat waarschijnlijk geen verschil maken. De hardware van Huawei en Samsung presteert doorgaans net zo goed of zelfs beter dan Qualcomm in benchmarks.

Nokia 8 Android Oreo-bèta

Wel kan het gevolgen hebben voor de snelheid waarmee Android-updates verschijnen. Bij elke nieuwe update moet namelijk ook de hardware van een smartphone bijgewerkt worden. Qualcomm is over het algemeen relatief snel met het vrijgeven van deze nieuwe drivers. Daardoor kunnen toestellen als de Nokia 8 en de Sony Xperia XZ1 Compact nu al op Android Oreo lopen.

Hoewel Huawei relatief snel is met de Mate 10 Pro en de Mate 9 van vorig jaar, gaat het bij Samsung minder vlot. De verwachting is dat de Samsung Galaxy S8 pas begin 2018 een Android 8.0-update ontvangt. Of dat aan de drivers ligt, of een andere oorzaak, is nog niet duidelijk. Een beslissing om volledig voor eigen smartphones te gaan, kan dus flinke gevolgen hebben voor Samsung-smartphones in 2018.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Bron: Digitimes
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu