Video: Samsung Galaxy Fold gaat nog steeds snel stuk

Rens Blom
25 september 2019, 13:48
3 min leestijd

Nadat de Galaxy Fold-release op het laatste moment werd uitgesteld, heeft Samsung maanden gewerkt aan een steviger model. Toch lijkt het nog steeds eenvoudig om de opvouwbare smartphone kapot te maken. Een YouTuber laat in een video zien hoe stevig het apparaat is.

Lees verder na de advertentie.

De geschiedenis van de Fold

Samsung kondigde de Galaxy Fold in februari aan als ‘s werelds eerste smartphone die je open kan vouwen tot een tablet. Het toestel zou in mei wereldwijd verschijnen, ook in Nederland. In onze Samsung Galaxy Fold preview schreven we dat de smartphone een mooie vernieuwing is, maar wel veel zichtbare limieten heeft. Dat bleek een paar dagen later, toen de testexemplaren van Amerikaanse media achter elkaar kapot gingen. Vooral het scherm en scharnier beschadigden snel, waarna de Fold de geest gaf.

Vlak voor de internationale release besloot Samsung daarom de Fold voor onbepaalde tijd uit te stellen. In de afgelopen maanden heeft de fabrikant het toestel op allerlei manieren verbeterd en vrijdag gaat hij dan écht de verkoop in. Nederland hoort daar niet meer bij, want Samsung kan niet genoeg verbeterde exemplaren produceren. Dat lijkt niet erg, want volgens de bekende YouTuber JerryRigEverything gaat de Fold nog steeds snel stuk.

Scherm Samsung Galaxy Fold kapot

De Fold heeft twee schermen. Voorop zit een kleiner glazen display en als je de telefoon openvouwt, kijk je tegen een groter tabletscherm aan. Dat grotere display vouwt en is daarom van plastic, dat buigzamer is dan glas. Het nadeel van plastic is dat het minder sterk is. Dat blijkt goed uit de tests van Zack Nelson, oftewel JerryRigEverything. Met zijn nagel weet hij het scherm te bekrassen, en wat vegen met een mesje leveren nog diepere krassen op.

Als hij met zijn mes over de zijkant van het scherm gaat, belandt het puntje tussen de schermlaag en het frame. Daarna valt bovenin het scherm over de hele breedte een laag pixels uit, wat resulteert in een permanente witte streep. Het scherm reageert op die plek niet meer op aanrakingen. Na wat andere tests gaat het display zelfs geregeld niet meer aan.

Samsung Galaxy Fold

Positief is dat een warmtetest met een aansteker geen zichtbare schade oplevert. Het plastic scherm kan daar beter tegen dan gedacht. Zand en stof levert wel problemen op. Nelson verspreidt wat zand, stof en gruis over het scherm, vouwt de Fold dicht, schudt en klapt ‘m weer open.

Niet alleen heeft het display meer krasjes, het zand is ook in het scharnier beland. Het open- en dichtvouwen van de smartphone gaat vanaf nu gepaard met een schurend geluid.

Stevig scharnier

Hoewel er snel troep in het scharnier terechtkomt, is het onderdeel wel erg stevig. Dat moet ook, want Samsung belooft dat je de Fold zonder problemen tweehonderdduizend keer kan vouwen. Als Nelson de telefoon de verkeerde kant op vouwt, gebeurt er in eerste instantie niets. Ook wanneer hij veel kracht uitoefent om het toestel te breken, houdt het scharnier de Fold bij elkaar. Het scherm beschadigt wel en doet het na de breektest nog minder goed.

Voorzichtigheid geboden

Dat de Fold niet snel breekt, is positief. Het vouwbare display laat een minder goede indruk achter. Dat zelfs je nagels het scherm permanent kunnen beschadigen, betekent dat Fold-gebruikers héél voorzichtig moeten zijn. Samsung waarschuwt daar ook voor in de handleiding: raak het display niet hard aan. Je mag overigens geen screenprotector op het scherm plakken. De fabrikant waarschuwt ook dat de smartphone niet bestand is tegen water en stof, en je ‘m weg moet houden van metalen objecten.

De Samsung Galaxy Fold gaat eind september de verkoop in voor 2100 euro. Het toestel verschijnt zoals eerder gezegd niet in Nederland. Huawei moet nog besluiten of het zijn vouwbare Mate X-smartphone hier gaat uitbrengen. Dit toestel wordt dit najaar gelanceerd en gaat 2300 euro kosten.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Bronnen afbeeldingen: JerryRigEverything, JerryRigEverything
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Fold
Samsung Galaxy Fold

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu