De 5 belangrijkste verschillen tussen de Samsung Galaxy Note 10 en 10 Plus

Rens Blom
8 augustus 2019, 19:22
5 min leestijd
De 5 belangrijkste verschillen tussen de Samsung Galaxy Note 10 en 10 Plus

De Samsung Galaxy Note 10 is goedkoper dan de Note 10 Plus en heeft daarom iets minder uitgebreide hardware. Android Planet zet de vijf belangrijkste verschillen tussen de Note 10 en Note 10 Plus op een rij zodat jij de beste keuze kunt maken.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy Note 10- en Note 10 Plus-verschillen

Voor het eerst bestaat de Galaxy Note-reeks uit niet één, maar twee modellen. Naast de ‘gewone’ Note 10, die de Note 9 opvolgt, is er ook een Note 10 Plus. Zoals de Plus-vermelding al doet vermoeden, heeft dit toestel betere specificaties. Hij is daarom ook duurder.

De reguliere Note 10 lanceert met een adviesprijs van 949 euro, terwijl je voor het instapmodel van de Note 10 Plus een adviesprijs van 1099 euro betaalt. Een Note 10 Plus met meer opslaggeheugen kost 1199 euro. Op welke punten verschillen de Note 10 en Note 10, en in hoeverre merk je daar wat van?

1. Twee formaten

Een blik op de Note 10 en Note 10 Plus maakt het eerste verschil direct duidelijk. De Note 10 Plus is met zijn 6,8 inch-scherm een stuk groter dan de Note 10, die een 6,3 inch-display heeft. Op onderstaande afbeelding is het verschil qua formaat goed zichtbaar.

De Note 10 is compacter dan de Galaxy S10 Plus en Note 9 en is dus de beste Samsung-smartphone in een kleiner jasje. We zeggen bewust kleiner, want het toestel is nog steeds fors. Niet iedereen kan ‘m met één hand bedienen.

Samsung Galaxy Note 10

Met de Note 10 Plus is dat helemaal onmogelijk. Een paar jaar geleden werden er nog 7 inch-tablets verkocht, nu kun je de Note 10 Plus kiezen. Door de minimale schermranden is de smartphone kleiner dan je misschien denkt, maar het formaat leent zich het beste voor tweehandig gebruik. Dit is prettig bij het gamen, typen en bekijken van foto’s en video’s.

Omdat de Note 10 Plus groter is dan de gewone Note 10, weegt hij ook meer. Waar de kleinere Note met 168 gram een gemiddeld gewicht heeft, hoort de Plus-variant (196 gram) bij de zware jongens. Hij weegt bijna evenveel als de OnePlus 7 Pro (6,7 inch groot en 206 gram).

2. Hogere schermresolutie

De Note 10 Plus is niet alleen groter, hij heeft ook een scherm met een hogere resolutie. Waar het Note 10-display een full-hd-resolutie van 2280 bij 1080 pixels gebruikt, telt het scherm van de Note 10 Plus 3040 bij 1440 pixels. Deze zogeheten QHD-resolutie resulteert in een scherpere weergave en dat merk je vooral bij het kijken van hoge-resolutie foto’s en video’s. Tekst ziet er ook wat scherper uit, zeker als je inzoomt.

samsung galaxy note 10 preview

Wil dat zeggen dat het scherm van de Note 10 niet scherp is? Absoluut niet. Op het 6,3 inch-formaat oogt full-hd scherp genoeg. Bij de meeste apps en multimedia merk je waarschijnlijk weinig tot geen verschil tussen full-hd en QHD. Dat terwijl het verschil in accuduur wél aanzienlijk is. De vele extra pixels op het Note 10 Plus-display vragen meer stroom en dat heeft een nadelig effect op de accuduur.

3. Meer en uitbreidbaar geheugen

Hoewel de Note 10 en Note 10 Plus dezelfde snelle processor gebruiken, is de Plus-versie net iets krachtiger. Dit komt omdat hij meer werkgeheugen heeft, liefst 12GB. In de Note 10 zit 8GB, evenveel als in de Galaxy S10. Dat is meer dan genoeg om het toestel als een zonnetje te laten draaien. De meerwaarde van 12GB is in de praktijk klein. De Note 10 Plus kan nog meer recent gebruikte apps en games op de achtergrond actief houden, en laat je sneller wisselen tussen zware games als Fortnite en PUBG.

De standaarduitvoering van de Note 10 Plus heeft met 256GB geheugen evenveel opslagruimte als de Note 10. Dit is heel veel. De meeste high-end smartphones hebben 128GB opslaggeheugen, iPhones komen nog met 64GB. Heb je toch niet genoeg aan 256GB, dan verkoopt Samsung ook een Note 10 Plus-uitvoering met 512GB geheugen. Die kost honderd euro meer dan het 256GB-model.

Een verschil dat in de praktijk meer gebruikers raakt, is het micro-sd-slot. De Note 10 heeft namelijk geen micro-sd-ondersteuning. Samsung laat desgevraagd weten dat de smartphonebehuizing geen ruimte biedt aan het kaartslot. Op de grotere Note 10 Plus is meer ruimte en daarom heeft dit toestel wél micro-sd-ondersteuning. Hecht je veel waarde aan deze feature, dan heeft de Plus-versie dus een streepje voor.

4. Sneller opladen

De accu van de Note 10 Plus is met 4300 mAh een stuk groter dan die van de gewone Note 10 (3500 mAh). Vanwege het grotere scherm en de hogere resolutie profiteer je hier in de praktijk weinig tot niet van. Waar je wél van kunt profiteren, is een kortere oplaadtijd. In de doos van de Note 10 (Plus) zit een 25 Wtt-oplader, maar de Plus-versie werkt ook met een veel krachtigere 45W-lader. Hoe hoger het Wattage, hoe sneller de accu oplaadt.

Die handige 45 Watt-stekker moet je wel los kopen voor vijftig euro. Een minpuntje bij zo’n dure smartphone, zeker omdat de goedkopere Huawei P30 Pro (40 Watt) en Oppo RX 17 Pro (50 Watt) wél standaard met zo’n snelle lader komen. Dat gezegd te hebben, is de 45 Watt-lader van de Note 10 Plus een must-have voor wie zijn toestel graag zo snel mogelijk oplaadt. Samsung zegt dat je met de 45 Watt-stekker in dertig minuten voldoende stroom hebt voor een hele dag gebruik.

5. Extra camera

Een vijfde, laatste noemenswaardig verschil tussen de Note’s is de cameramodule op de achterkant. Beide toestellen zijn voorzien van een driedubbele camera met een primaire lens, groothoekcamera en zoomlens. Deze drie camera’s zijn identiek aan die van de Galaxy S10 (Plus).

Samsung voorziet de Galaxy Note 10 Plus van een vierde cameralens, namelijk een Time of Flight-sensor. Met zo’n sensor kan de camera zeer nauwkeurig diepte bepalen en dat komt onder andere van pas bij het schieten van portretfoto’s en -video’s. De Note 10 Plus kan de achtergrond nog beter blurren en de persoon of het object op de voorgrond netjes scherp houden.

Samsung Galaxy Note 10 Plus

De Note 10 Plus is ook voorzien van Samsungs eigen 3D Scanner, een app die een scan kan maken van elk object om je heen. Deze scan wordt direct omgezet naar een 3D-visualisatie, die je kunt draaien en bewerken. Omdat deze feature gebruikmaakt van de ToF-sensor, werkt hij niet op de gewone Note 10.

Meer over de Galaxy Note 10 (Plus)

Wil je meer weten over de Samsung Galaxy Note 10 en Note 10 Plus? Check dan onze Galaxy Note 10 preview en bekijk de beste aanbiedingen voor de Note 10. Hier vind je ook de beste losse Note 10 Plus-aanbiedingen en deals in combinatie met een abonnement.

Lees meer over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Samsung Galaxy Note 10
Samsung Galaxy Note 10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu