Terugblik op een iconisch Android-toestel: de Samsung Galaxy Note

Gijs Ettes
12 oktober 2015, 20:00
3 min leestijd
Terugblik op een iconisch Android-toestel: de Samsung Galaxy Note

Anno 2015 kijken we niet meer zo raar op als een smartphone een scherm heeft van 5 inch of groter. Dat was wel anders toen de eerste Galaxy Note van Samsung in het najaar van 2011 werd gelanceerd.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy Note terugblik

De Galaxy Note werd aangekondigd tijdens de Berlijnse IFA in 2011 en vond in oktober van hetzelfde jaar zijn weg naar Nederland en België. Het was het eerste toestel dat de naam ‘phablet’ – een combinatie van smartphone en tablet – meekreeg, wat kwam door 5,3 inch-hd-scherm, dat destijds door velen als veel te groot werd bestempeld.

Om de bediening wat simpeler te maken, voorzag Samsung de Galaxy Note ook van S Pen  stylus die in de behuizing kon worden opgeborgen. Bovendien was het mogelijk om met het plastic pennetje te tekenen en schrijven, al werkte dat laatste door de haperende handschriftherkenning niet altijd even goed.

samsung galaxy note terugblik

Ondanks dat critici het formaat van de Note hekelden, maakte het toestel wel een goede indruk. Dat was vooral te danken aan het scherpe en heldere amoled-scherm, de vlotte specs en aanwezigheid van een krachtige 2500 mAh-accu. Dat lijkt vandaag de dag niet zo indrukwekkend, maar ondanks het grote scherm wist de Note een accuduur van ruim een dag te behalen. Ook wat betreft prestaties blies de Note de concurrentie omver, wat overigens ook gold voor zijn opvolgers. Binnen twee maanden ging de eerste Note één miljoen keer over de toonbank.

De Galaxy Note was niet het eerste toestel dat probeerde het beste van smartphones en tablets te combineren. Dell deed een jaar eerder een poging met de Streak, een phablet die zowel in een 5 als 7 inch-formaat werd uitgebracht, maar mede door de matige prestaties nooit een succes werd. In tegenstelling tot de Streak werd de Note vooral als smartphone in de markt gezet, aanvankelijk met Android 2.3.5 (Gingerbread) en een iets aangepaste interface om van het grotere scherm gebruik te maken. Zo konden gebruikers meer apps weergeven, gemakkelijker multitasken en met de S Pen de smartphone bedienen.

De S Pen maakte het bedienen van de grote smartphone gemakkelijker

Voor de release van de Note verbeterde Samsung talloze apps, waaronder de agenda, calculator en notitie-app. Ook werd het volledige office-pakket van Polaris meegeleverd. Maar misschien nog wel het fijnste van het toestel was de mogelijkheid om websites in hun volle glorie te tonen op het grote scherm, waarbij de stylus het klikken op links en afbeeldingen een stuk gemakkelijker maakte.

https://www.youtube.com/watch?v=bfMmMrUwRnI

In de negen maanden na de release verkocht Samsung 10 miljoen exemplaren van de Galaxy Note, waarmee het bedrijf aantoonde dat er genoeg  uimte was voor grote toestellen op de smartphonemarkt. Zijn opvolger die in 2012 werd gelanceerd, ging maar liefst 30 miljoen keer over de toonbank. Ook de Galaxy Note 3 zette  sterke verkoopcijfers neer, al  was er  toentertijd al meer keuze voor wie op zoek was naar een grote smartphone.

Grote smartphones zijn inmiddels zo gewoon geworden, dat we de term phablet nauwelijks meer horen. Sterker nog, veel gebruikers overwegen niet eens meer een toestel met een scherm dat kleiner is dan 5 inch. Anderzijds lijkt de grens  qua schermgrootte ook wel bereikt te zijn met de Nexus 6  (6 inch) en Galaxy S6 Edge+  (5,7 inch). Die toestellen zijn eigenlijk te groot om prettig te bedienen,  al dachten we dat bij de eerste Galaxy Note aanvankelijk ook.

Wat is volgens jou de fijnste afmeting voor een smartphone? Deel je mening hieronder.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy Note

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu