Samsung Galaxy S III vs. HTC One X: welk toestel heeft het beste scherm?

Redactie
19 juni 2012, 14:43
4 min leestijd
Samsung Galaxy S III vs. HTC One X: welk toestel heeft het beste scherm?
Samsung Galaxy S III vs. HTC One X


De twee beste smartphones op dit moment worden beide geprezen om hun scherm. De Samsung Galaxy S III heeft een 4.8 inch Super AMOLED-scherm, de HTC One X een 4.7 Super IPS LCD2-scherm. Maar welk toestel heeft het beste scherm?

Lees verder na de advertentie.

Scherpte en kijkhoek

Samsung Galaxy S III vs. HTC One X: scherpte

Beide toestellen hebben een scherm van 1280 bij 720 pixels met een hoge pixel-densiteit. Een hoge pixel-densiteit betekent dat de individuele pixels erg dicht op elkaar zitten waardoor je (bijna) geen pixels meer ziet. Op oudere toestellen als de Galaxy S II, HTC Desire S en zelfs de Galaxy Nexus zijn de pixels meer zichtbaar. Bij de Galaxy S III en One X, op dit moment de twee bekendste high-end toestellen op de markt, is hier vrijwel geen sprake meer van. Het is wel zo dat je op de Galaxy S III sneller pixels herkent als je extreem goed kijkt dan bij de One X, maar dit zal vrijwel niemand bij dagelijks gebruik opvallen.

De helderheid van beide schermen, wat grotendeels ook de scherpte en kijkhoek bepaalt, is bij de One X overduidelijk beter geregeld. De automatische helderheid van de Galaxy S III staat vaak veel te laag waardoor het scherm minder scherp en een beetje wazig oogt. Hierdoor wordt ook de kijkhoek nadelig beïnvloed. De One X heeft dit probleem niet, maar zodra je de helderheid van de Galaxy S III omhoog zet is dit probleem verdwenen.

Kleuren

Samsung Galaxy S III vs. HTC One X: kleuren

Een groter verschil tussen de twee toestellen is de kleurweergave. Het scherm van de Galaxy S III geeft meer verzadigde kleuren weer, waar de One X veel meer natuurgetrouw oogt. De kleuren op de One X komen daarom wat minder heftig over en verschillen ook minder snel van elkaar. Door de natuurgetrouwe weergave blijft het scherm altijd gevuld met lichte kleuren, waarbij grijs bijvoorbeeld meer lichtgrijs is. De kleuren van de Galaxy S III zijn een stuk heftiger en kunnen door velen als mooier worden beschouwd – denk aan het Instagram-effect bij foto’s.

Aan de foto (rechtsboven) kun je goed zien dat de kleuren van de Galaxy S III dieper en heftiger zijn. Dit wordt voornamelijk door het groene vlak en de blauwe letters van ‘magic’ duidelijk. De One X oogt toch wat fletser en met name de donkere kleuren komen meer geforceerd over. Op de Galaxy S III zijn donkere kleuren heel sterk aanwezig en is zwart ook daadwerkelijk zwart. Sommigen zullen juist meer waarde hechten aan de natuurgetrouwe kleuren van de One X, maar ik prefereer de heftigere kleuren van de Galaxy S III. Als je het scherm ziet, zijn de kleuren toch net iets opvallender dan de vrij vlakke, betrouwbare kleuren van de One X.

Leesbaarheid

De verzadigde en diepe kleuren van Super AMOLED-schermen hebben ook een groot nadeel: de blauwe waas. Dit is goed zichtbaar wanneer de felheid van het scherm wordt verminderd en je voornamelijk met witte kleuren te maken hebt, zoals veel webpagina’s of apps als Twitter en Gmail. In de foto (rechts) zie je hoe in slechtere belichting het scherm van de Galaxy S III de blauwe waas krijgt. Dit gebeurt vooral wanneer je gebruik maakt van automatische helderheid. De One X maakt in dezelfde foto ook gebruik van automatische helderheid en het verschil tussen de twee pagina’s is duidelijk te zien.

De kleuren van het blauwe pijltje en het groene logo van AndroidPlanet komen op de Galaxy S III een stuk heftiger over, maar daarentegen kleurt het hele scherm ook blauw-grijs. Ten opzichte van de Galaxy S III oogt de One X erg rustig en hierdoor is de pagina prettiger te lezen. De blauwe waas van de Galaxy S III is gedeeltelijk op te lossen door de helderheid omhoog te schroeven, maar een te fel scherm is ook niet fijn om naar te kijken.

Conclusie

Samsung heeft een paar kleine steekjes laten vallen met het scherm van de Galaxy S III. En dat valt niet voor HTC te zeggen. Het LCD-scherm van de One X kom naast de Galaxy S III een beetje flets over, maar dat is voornamelijk de ‘schuld’ van de verzadigde kleuren van Samsungs vlaggenschip. De helderheid, kleurweergave en leesbaarheid van de One X zijn gewoon ontzettend goed. Daarbij komt ook nog eens dat wit op de One X ook echt wit is. Hoewel de verzadigde kleuren van een Super AMOLED-scherm zeer diep en intens ogen (en ik dat zelf mooier vind), beschikt de One X over het algemeen over een beter scherm. Dat betekent niet dat het scherm van de Galaxy S III slecht is – juist het tegenovergestelde -, maar het laat wel een aantal kleine tekortkomingen van Samsung zien.

Heeft dit artikel je geholpen?
Samsung Galaxy S3
Samsung Galaxy S3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu