De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Terugblik op een iconisch Android-toestel: de Samsung Galaxy S

Redactie
8 oktober 2015, 19:30
4 min leestijd
Terugblik op een iconisch Android-toestel: de Samsung Galaxy S

De Samsung Galaxy S volgde  in 2010 de Samsung  Galaxy op en was het eerste toestel  van het Koreaanse bedrijf dat  echt populair werd onder het grote publiek. Wat nu een slechte start zou zijn, was vijf  jaar geleden een record: in 60 dagen werden één  miljoen exemplaren verkocht.

Lees verder na de advertentie.

In de reeks Terugblik op een iconisch Android-toestel bespreken we de hoogtepunten van Android uit de afgelopen zeven jaar. Eerder namen  we de allereerste Android-smartphone onder de loep: de  T-Mobile G1, ook wel bekend onder de naam HTC Dream. Net als HTC was Samsung één van de eerste fabrikanten die  een Android-telefoon uitbracht.

Samsung Galaxy S terugblik

De eerste Android-telefoon van de fabrikant was  de Samsung Galaxy, maar  die  boekte  mede doordat hij nogal basic was weinig succes. Het bleef daarna enige tijd stil rondom de samenwerking tussen Samsung en Google, totdat de fabrikant op 23 maart 2010 de Samsung Galaxy S aankondigde.  De Galaxy S werd wereldwijd maar liefst 25 miljoen keer verkocht.  Ook in Nederland was de telefoon, ondanks de hoge adviesprijs  van 599 euro,  een grote hit.

Bekende interface

Bij de lancering draaide de Galaxy S op Android 2.1 Eclair, waarover Samsung TouchWiz 3.0 had gelegd. In tegenstelling tot de T-Mobile G1 had het toestel alleen een virtueel toetsenbord en een interface die wat strakker en uitgebreider was. Samsung maakt nog steeds gebruik van TouchWiz en de skin  oogt nog steeds  bekend; de  Galaxy S zette de trend voor de  Galaxy-telefoons die volgden, met kleurrijke iconen en uitgebreide opties.

samsung galaxy s terugblik

Natuurlijk werd de telefoon ieder jaar in een nieuw en modern jasje gestoken: de grootte, behuizing en  hardware zijn door de jaren heen  flink  verbeterd,  maar de software en de interface voelen nog steeds vertrouwd.  Uiteindelijk was de Galaxy S te updaten tot Android 2.2 via Kies, de computersoftware die was benodigd voor het updaten van het besturingssysteem en het overzetten van  muziek- en videobestanden.  Kies is inmiddels niet meer nodig nu bestandsoverdracht via usb geen aparte software meer nodig heeft en software-updates voor  Android  via wifi  zijn te downloaden.

Anno 2015 heb je geen Kies meer nodig om je toestel te updaten

Lekker swypen

Uniek aan de telefoon was de mogelijkheid om te  swypen tussen zowel de appmenu’s als in tekstmodus. De Galaxy S was de eerste smartphone in ons land  waarop het Swype-toetsenbord was voorgeïnstalleerd. Lekker handig om in Social Hub snel berichtjes te typen en te versturen.  Het swypen heb ik even opnieuw geprobeerd en het werkt opvallend goed voor een eerste versie. Het keyboard  geeft snel woordsuggesties en zit er qua spellingcorrectie  nauwelijks naast.

Samsung Galaxy S terugblik

Wat  wel opvalt als je de telefoon gebruikt is  hoe hard je  op het scherm moet drukken om een actie gedaan te krijgen. Het scherm van de  Galaxy S reageert niet altijd en doet er ook enige tijd over om features te laden. Dit komt natuurlijk deels door de leeftijd van het beestje, maar ook door Samsungs eigen singlecore Hummingbird-processor (1GHz) en 512MB aan werkgeheugen.  Die hardware was destijds prima, maar met de hedendaagse apps eigenlijk niet krachtig genoeg.

Super-amoled-scherm

De Galaxy S werd alom geprezen door zijn super-amoled-scherm van 4 inch. Met 800 bij 480 pixels had het scherm dan ook een pixeldichtheid van 233 ppi. Indrukwekkend groot én scherp  anno 2010.  Wat opvalt is dat het toestel, ondanks zijn dikte van 9,9 millimeter erg licht is in vergelijking met voorgangers. Slechts 118 gram wordt door de weegschaal aangegeven. Dit komt natuurlijk deels door de plastic behuizing, die de tand des tijds niet helemaal doorstaan heeft en de nodige scheuren vertoont. Dat zal bij zijn meest recente opvolger, de Samsung Galaxy S6, niet zo snel gebeuren.

Samsung Galaxy S terugblik

Samsung versus Apple

De Samsung Galaxy S was het begin van de jaren durende  vete tussen Samsung en Apple. Volgens laatstgenoemde werden patenten geschonden en  leek de telefoon wel  erg veel op de toenmalige iPhone. Dit leidde in 2011 voor het eerst tot een rechtszaak tussen Samsung en Apple. Zo bepaalde onder meer het hof in Den Haag dat de Galaxy S, Galaxy Ace en de Galaxy SII niet meer verkocht mochten worden in Europa. Samsung kon deze uitspraak vrij makkelijk omzeilen door de technologie waar het om ging, scrollen in de fotogalerij, aan te passen. In augustus 2014 werd uiteindelijk de  patentstrijd tussen de bedrijven beëindigd.

Good old times

Ik was vijf  jaar geleden ontzettend blij met mijn Samsung Galaxy S en was dan ook enorm  verdrietig toen de telefoon één week later gestolen werd. Gelukkig had ik een lieve vriend die het zo sneu vond dat hij de telefoon nog een keer voor mij kocht. De Galaxy S heb ik nog steeds… de vriend trouwens ook.

Welke Android-telefoon staat jou nog steeds bij en kan niet gemist worden in deze reeks? Laat het weten in de  comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S
Samsung Galaxy S

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu